Burgemeester: 'We helpen horeca waar dat kan'

20 november 2020 07:34

Burgemeester Franc Weerwind beseft dat de coronamaatregelen een wissel trekken op de Almeerders. Hij vraagt om in de decembermaand een beetje op elkaar te letten. Ondertussen ziet hij de pijn bij ondernemers, en vooral de horeca.

 

"Het zijn zware tijden. Ik heb, samen met wethouder Maaike Veeningen, de laatste tijd veel horeca-ondernemers gesproken die vertellen dat ze technisch failliet zijn, ook al hebben ze in de rustigere zomermaanden zo hun best gedaan met placering en afhaalmogelijkheden. Toch ligt hun omzet nu weer stil, ze moeten wel de vaste lasten betalen. We gaan ze helpen waar dat kan. We kunnen niet alles oplossen, maar we kunnen ze ondersteunen, bijvoorbeeld door ze te wijzen welke wegen ze kunnen bewandelen om gebruik te maken van de (financiële) rijksregelingen die er zijn."

 

Vaccin

Weerwind prijst de Almeerders die zich al zo lang aan de maatregelen houden en weet dat mensen de covid-maatregelen soms ook zat zijn. "Maar zolang er nog geen vaccin is, moeten we er doorheen. Het is een zware tijd en gaat waarschijnlijk nog maanden duren. Ik heb van senioren gehoord hoe pijnlijk het is om nergens naar toe te kunnen. Ook jongeren hebben het zwaar. Maar als we ons aan de regels houden, is er weer meer vrijheid mogelijk."
Weerwind beseft dat de gezellige decembermaand dit jaar anders zal zijn. "Als we nu ons best doen hebben we met Kerst misschien het perspectief dat er veel meer mogelijk is. Dat perspectief gun ik ons allemaal. Maar tegelijkertijd zijn we als de dood voor een derde golf, zoals we die zagen gebeuren in Canada na Thanksgiving. Dat zorgt voor een druk om de reguliere zorg die we niet moeten willen. Besmettingen vinden toch voornamelijk thuis plaats."

 

'Let op elkaar'

De burgemeester pleit ervoor om de komende weken goed op elkaar te letten. "December is ook een maand waarin eenzaamheid zich doet gelden. Laten we een beetje op elkaar letten. Spreek elkaar aan, zeker als je weet dat iemand alleen is. Of gooi een vriendelijk kaartje door de bus. Dat doet er toe. Eenzaamheid zit overal. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren of eenoudergezinnen."