Almeers ABC Display gaat internationaal met draagbaar spatschermpje

05 november 2020 15:16

Tot vorig jaar was ABC Display een producent voor met name tijdelijke presentatiematerialen. Sinds corona levert het Almeerse bedrijf nog steeds presentatiematerialen, maar heeft het zich tevens op een nieuwe niche gericht, en niet zonder succes. Het door hun ontwikkelde draagbare spatscherm is niet alleen nationaal maar ook internationaal terrein aan het winnen. "Dit had ik niet kunnen bedenken, toen ik veertig jaar geleden met mijn bedrijf begon", vertelt oprichter Henk Truijens. 

 

"Covid heeft ons gedwongen om creatief te zijn als ondernemer, vervolgt Truijens. Het bedrijf van Truijens werd begin dit jaar geconfronteerd met de coronamaatregelen en ondervond daar direct de gevolgen van. "We leveren normaal gesproken tijdelijke presentatiematerialen voor beurzen, scholen, musea, gemeentes. Maar omdat veel van dergelijke evenementen afgelast werden, werd ook ons werk minder. Niet alleen nationaal, waar we alleen al 20.000 klanten hebben, maar juist ook internationaal. We zijn toen gaan kijken wat we konden gaan doen met de machines die we hier beschikbaar hebben. En zo is het draagbare spatschermpje Go-Fit (spreek uit: co-vid) ontstaan."

 

Regering

ABC Display op De Paal noemt het draagbare spatscherm een goed alternatief voor het mondkapje. "Niet iedereen kan het mondpakje goed verdragen of het gebruiken op de manier waarvoor het bedoeld is. In Nederland alleen al kunnen 1,5 tot 2 miljoen mensen geen mondkapjes dragen. Bijvoorbeeld omdat ze longproblemen hebben, hartklachten of huidaandoeningen. Voor hen is de Go-Fit een goede oplossing, vertelt Truijens. Maar de bedenker van het spatscherm denkt groter en is kritisch op het beleid dat nu gehanteerd wordt. "De regering heeft eigenlijk een fout gemaakt toen corona uitbrak. Er werd al snel geroepen dat mondkapjes op verschillende plaatsen verplicht werden, maar in plaats van mondkapjes had er 'gezichtsbescherming' gezegd moeten worden. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen mondkapjes. Bovendien komt daarbij dat mondkapjes nu niet goed gebruikt worden. Zodra iemand gaat praten, is een mondkapje niet meer veilig. Maar niemand weet dat, want het wordt niet gecommuniceerd. De Go-Fit is wel veilig, omdat het geen lucht en geen vocht doorlaat. En het is makkelijk te ontsmetten."

 

Onderwijs

Inmiddels heeft de Almeerse ondernemer de productie van het draagbare spatscherm - in de vorm van een tafeltennisbatje - opgeschaald naar 50.000 per week. "En als het moet, kunnen we de productie nog vertienvoudigen. Ik verwacht dat er een grote vraag gaat komen vanuit het onderwijs. Ruim 25% van de onderwijzers is ouder dan 50. Een mondkapje is niet verplicht op dit moment, maar mensen willen zich wel beschermen. Dan is dit een goed alternatief. De Go-Fit hangt met een koordje om je nek en zodra je gaat praten, houd je hem voor je gezicht. Je hoeft hem alleen te gebruiken als het nodig is en mensen zitten geen uren met een mondkapje voor hun mond wat irritatie kan opleveren."

 

Go-Fit 

Inmiddels wordt het spatschermpje gebruikt op baaischool Het Avontuur in de Stripheldenbuurt en ook kringloopwinkel Habbekratzz maakt gebruikt van de uitvinding van ABC Displays. Bij de kringloopwinkel wordt positief gereageerd op de schermpjes. "Wij bieden dagbesteding voor jongvolwassenen met een beperking en deze doelgroep heeft het momenteel erg zwaar met alle corona-regels die ze moeten naleven", vertelt Ilona Timmer van Habbekratzz. "Ze vinden het lastig en begrijpen het ook niet helemaal." Het mondkapje was voor hen het grootste probleem, maar daar heeft 'buurman' ABC Display een oplossing voor gevonden. "Wij mochten binnen onze onderneming proefdraaien met de Go-Fit schermpjes en die zijn echt een uitkomst voor ons. Onze medewerkers hebben nu hun eigen schermpje waarmee ze op een veilige manier met elkaar kunnen praten. Ook onze medewerkers die doof of slechthorend zijn kunnen weer communiceren, want liplezen is een stuk makkelijker zonder mondkapje." "Ook voor onderwijzers is het een spannende tijd", weet Truijens. "Er is angst om het virus over te dragen of te krijgen, maar mondkapjes zijn toch lastig in de klas. Daarom start de Almeerse school Het Avontuur een pilot met 325 Go-Fit schermpjes.Een aantal andere scholen heeft de schernpjes inmiddels ook besteld voor hun leerkrachten. Zij hebben misschien wel een spatscherm op hun bureau, maar willen toch ook kunnen rondlopen in de klas. Verder zijn de schermpjes ook voor winkelmedewerks interessant, voor een veilig, maar toch vriendelijk klantencontact."

 

Duurzaam

Niet alleen bedrijven en instellingen in Nederland tonen intresse, Truijens merkt ook steeds meer belangstelling uit het buitenland. "We hebben met onze veertig jaar ervaring een groot netwerk opgebouwd, ook internationaal. We merken nu dat er ook vanuit het buitenland meer en meer interesse komt voor ons product. Met name uit België en de Scandinavische landen. De horeca bijvoorbeeld is een branche die graag met ons samenwerkt. En het mooie is dat we de batjes ook kunnen bedrukken met logo's of teksten. Omdat de Go-Fit's gemaakt zijn van plexiglas is dat goed mogelijk. In het begin zagen we dat veel bedrijven met goedkopere materialen werkten, maar nu het duidelijk wordt dat we de komende tijd nog met corona te maken hebben, zien we dat steeds meer bedrijven gaan kijken naar oplossingen voor lange termijn, die bovendien ook duurzaam zijn."