Aanleg kabelbaan in september van start

22 juni 2020 10:00

ALMERE – De aanleg van de kabelbaan over het Floriadeterrein moet in september van start gaan. De kabelbaan wordt onderdeel van de wereldtentoonstelling in 2022 en zorgt dat bezoekers van de Floriade zich makkelijk van het noorden naar het zuiden van het terrein kunnen verplaatsen.

De kabelbaan krijgt een lengte van 850 meter. Voor de overbrugging van deze afstand worden zeven masten geplaatst van 35,43 meter hoog, waarbij de kabels op 31 meter hoogte hangen. De kabelbaan wordt geheel elektrisch aangedreven en krijgt in totaal 34 gesloten cabines, die elk tien zitplaatsen hebben. Dat staat in de aanmeldingsnotitie Kabelbaan Floriade.
De bezoekers van de Floriade kunnen straks gratis gebruik maken van de kabelbaan. Er komen twee stations: station de Steiger in het zuiden bij de ingang en station de Koploper op het eiland Utopia, bij de noordelijke in- en uitgang. Via de kabelbaan kunnen de bezoekers het Weerwater en de snelweg A6 overbruggen om het evenemententerrein aan de overkant te bereiken. Daarnaast kan ook worden genoten van het uitzicht over de stad en het Floriadeterrein.
Met Rijkswaterstaat heeft afstemming plaatsgevonden over het kruisen van de A6. Zo moet de kabelbaan onder andere van een grotere afstand zichtbaar en herkenbaar zijn, mag deze niet te dicht bij de autobestuurders komen, moeten de gondels afgesloten zijn en moeten de gondels de autmobilisten zo min mogelijk afleiden.

Duurzaam vervoersmiddel

De kabelbaan wordt gerealiseerd door de firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co uit Oostenrijk. Na de Floriade wordt er een nieuwe bestemming voor gezocht. De Floriade hoopt dat er een stad is die de elektrisch aangedreven kabelbaan als duurzaam vervoersmiddel een plek wil geven. Mocht hier geen interesse voor zijn, dan zal de kabelbaan hergebruikt worden in Oostenrijk.

Vergunning

Voor de aanleg van de kabelbaan moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Daarvoor moest eerst worden beoordeeld of er dusdanige nadelige gevolgen voor het milieu kunnen zijn, dat een milieueffectrapport moet worden opgesteld. Dit laatste is niet nodig, meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. "In de aanmeldingsnotitie staat dat er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu optreden, mits er maatregelen worden getroffen voor broedvogels, vleermuizen en de bever. De Floriade BV heeft aangegeven deze maatregelen te zullen uitvoeren", aldus het college.

De kabelbaan zal in werking zijn vanaf juni 2021 voor een select gezelschap en vanaf april 2022 voor alle bezoekers van de Floriade.