Toekomst voor robots
Platform Robotica biedt kansen voor Almeers bedrijfsleven

De producties van robots speelt zich voornamelijk in Japan af. Maar Marcel Heerink van Windesheim Flevoland ziet in de regio Almere kansen voor Robotica. Hij wil met het lokale bedrijfsleven een regionaal platform opzetten waarbij de stad de spil wordt in dit proces. De hogeschool kan de studenten daartoe opleiden.
Marcel Heerink: “We moeten kijken hoe we als regio kunnen profiteren van de opkomst van de Robotica.” (Foto: Bert Westenbrink)

Robots worden steeds slimmer en functioneler. In het bedrijfsleven zijn industriële robots al jaren in gebruik, maar ook in de zorg doet de robot de komende jaren zijn entree. “We zijn op het gebied van Robotica over een drempel heen gegaan”, zegt Heerink die aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde op het onderwerp Zorgrobots en tegenwoordig bij Windesheim Flevoland actief is als docent en onderzoeker. “Eenzelfde ontwikkeling zagen we bij de ontwikkeling van auto’s en computers. Jarenlang wordt geëxperimenteerd in laboratoria. Totdat het ineens toepasbaar wordt voor het bedrijfsleven of consumenten.”
Heerink wijst erop dat industriële robots al breed worden toegepast. “Denk aan de autoindustrie. De robot heeft daar de vorm van een mechanische arm, maar het apparaat kan wel zelfstandig werken en zelfs beslissingen nemen. Naast die industriële robots, zien we nu de opmars van de zorgrobots. Dat is geen stalen hork met een blikkerige stem, maar lijkt op een mens of dier met sociale kenmerken. Dat zorgt voor acceptatie. Mooi is het voorbeeld van de robot Paro (zie kader) waarmee dementerende ouderen heel makkelijk contact leggen. Ze praten er tegen, of knuffelen hem zelfs. En er is een robot met de naam Kaspar die eruit ziet als een jongetje. Maar er zijn ook robots die huishoudelijke klusjes kunnen uitvoeren, bedden afhalen of de temperatuur van een patiënt kunnen opnemen. We hoeven niemand uit te leggen dat in de Zorgsector dit soort robots uistekend toepasbaar zijn. Uit proeven blijkt dat patiënten de zorgrobot accepteren. Er is sociaal contact. Dan ontstaat ook de acceptatie bij de mens. De kwaliteit van het leven neemt immers toe. Naar mijn overtuiging de sleutel waarmee we die drempel in de ontwikkeling van robots zijn overgegaan.”
Booming

Dat betekent dat Robotica de komende jaren ‘booming’ wordt en dat er zakelijk gezien ook kansen liggen. Windesheim Flevoland verkent daarom de mogelijkheden om een lokaal, dan wel regionaal platfom te vormen. “In Almere is veel kennis en ook veel ruimte. We gaan kijken of er een kans ligt om Almere de thuishaven van de Robotica in Nederland te maken. Om de interesse bij het lokale bedrijfsleven te polsen heeft Windesheim samenwerking gezocht met het Economic Development Board Almere (EDBA) dat met het ‘economisch offensief’ in 2030 voor 100.000 extra banen in Almere moet zorgen. “We moeten kijken hoe we als regio kunnen profiteren van de opkomst van de Robotica. Windesheim is daarbij de verbindende factor tussen kennis en het beroepsveld. We willen komend studiejaar van start gaan met het Lectoraat Robotica, waarmee we technische informatie toegankelijk maken voor een breder publiek. Daarnaast komt er een regionaal platform dat die ontwikkeling handen en voeten gaat geven. Dat moet een broedplaats worden voor nieuwe ideeën. We moeten op zoek gaan naar ontwikkelingssubsidies maar ook landelijke evenementen opzetten die Almere op de kaart zetten. Wie nu de fout maakt om te denken dat dit hele proces in de kinderschoenen staat, maakt een fout. Juist nu moet je er aan beginnen. Almere moet in pole position komen te staan. ”
Bedrijfsleven

Bij die ontwikkeling zijn er voor het lokale bedrijfsleven volop kansen, zegt Heerink. “We hebben al reacties binnengekregen. Bijvoorbeeld van een bedrijf dat in beeldsystemen doet. Maar er zit ook een automatiseringsbedrijf bij. Maar ik roep vanaf deze kant alle Almeerse bedrijven op om te kijken op welk gebied zij mee zouden kunnen doen in deze ontwikkeling. Ontwikkelaars van software bijvoorbeeld, chipfabrikanten, producenten van schakelverbindingen, maar ook andere toeleveranciers. Er is veel te winnen in deze sector. En voor Windesheim Flevoland is het een uistekende kans om jonge mensen goed op te leiden in deze sector.”
Kader 1:
Paro
Paro ziet er uit als een vertederend zeehondje met een hoge knuffelfactor. Maar in werkelijkheid is het een geavanceerde interactieve robot. Paro wordt door steeds meer therapeuten gebruikt in omgevingen waar levende dieren niet aanwezig mogen zijn, zoals ziekenhuizen.
Paro heeft sensoren die reageren op aaibewegingen. Zo kan hij emoties tonen als verbazing, blijdschap maar ook boosheid. Hij kwispelt dan met zijn staart of knippert met zijn ogen. De zeehond klinkt als een echte babyzeehond. Paro reageert ook op geluid en kan namen onthouden. De Japanse makers hebben bewust voor een zeehondje gekozen omdat patiënten bij een kat of een hond eventueel negatieve associaties kunnen hebben. Een zeehondje is neutraal.
Testen hebben aangetoond dat Paro een psychologisch effect heeft op patiënten, het verbetert hun ontspanning en motivatie Therapeuten merken dat patiënten en ook mantelzorgers minder stress vertonen als ze gezelschap van Paro hebben.
Paro verbetert bovendien de socialisatie van patiënten met elkaar en met zorgverleners zelf.
Kader 2:
Interesse?
Bedrijven die interesse hebben voor dit initiatief kunnen zich melden bij Marcel Heerink: m.heerink@windesheimflevoland.nl)
Artikel geplaatst op: 26 april 2012 - 17:00

Gerelateerd

Delen