VBA voorzitter Valentien: 'Blik op de toekomst voor ondernemers'

De coronacrisis is ook voor veel Almeerse ondernemers een onzekere tijd. De VBA (Vereniging Bedrijfskring Almere) probeert haar leden zo goed mogelijk te ondersteunen, maar maakt zich tegelijk ook zorgen over wat de gevolgen van deze crisis zijn voor de vele ondernemers die het nu moeilijk hebben.

Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).


"Deze tijd is voor ondernemers zo onzeker, er is nog niet bekend hoe lang de coronacrisis gaat duren en we weten ook nog niet wat de precieze gevolgen zijn. Maar juist daarom moeten we onze blik op de toekomst houden". Dat zegt Kimberley Valentien, voorzitter van de VBA, de vereniging waar ruim 430 Almeerse ondernemers lid van zijn.

Uitstel
Over faillissementen binnen haar vereniging heeft Kimberley Valentien nog niet gehoord, maar dat veel ondernemers het zwaar hebben, dat is goed te merken. "Er zijn genoeg regelingen vanuit de overheid waardoor ondernemers het deze maanden kunnen uitzingen. Maar we maken ons wel zorgen. Veel regelingen zijn gebaseerd op uitstel van betalingen, en niet op vermindering of afstel. Als bedrijven nu op belastingen, loonkosten en hypotheek uitstel krijgen, dan wordt dat bij elkaar een enorme post om straks in te lossen." Valentien geeft aan dat het uitstel van betalingen juist zorgt voor ook een uitstel van de problemen. "Hoe moeten de mensen zonder omzet over een aantal maanden de stuwdam van facturen wel ineens kunnen voldoen? Ik maak me daar echt wel zorgen over."

 

Buffer
De VBA probeert in deze tijd er zo goed mogelijk te zijn voor haar leden, op wie de coronacrisis allemaal op hun eigen manier impact heeft. "De VBA heeft veel verschillende leden, maar we merken dat met name de Zzp'ers en de kleine bedrijven de grootste klappen krijgen." vertelt Valentien. "Zij hebben weinig buffer en als er bij hen een of twee opdrachten wegvallen, is de schade al groot. Aan de andere kant zien we ook dat ondernemers creatief zijn in deze tijd en sommigen plukken daar zelfs de vruchten van. Maar dat zijn echt uitzonderingen. Het merendeel wordt hard geraakt."

 

Wal en schip
De voorzitter vervolgt: "Bovendien vallen veel ondernemers tussen de wal en het schip. Er zijn goede regelingen vanuit de overheid, maar als een bedrijf net de juiste inschrijving bij de KvK heeft, of net niet aan alle voorwaarden voldoet, dan doen ze vaak tevergeefs een beroep op de noodmaatregelingen. Met name de kleinere bedrijven ondervinden dit. Vanuit de VBA proberen we iedereen zo goed mogelijk te informeren, maar ik merk dat de mensen ook informatiemoe zijn. Iedereen wil weer aan de slag na de zomer en voorbij deze crisis kijken. Dat is waar we op dit moment dan ook onze focus op hebben: hoe gaan we straks verder? Wat gaat er gebeuren als de regelingen versoepeld worden en de schade pas duidelijk wordt? Maar dat zijn tegelijk lastige vragen, waar wij ook als vereniging geen pasklaar antwoord op hebben."

 

Toekomst
"Er zal duidelijk een scheidslijn merkbaar zijn van de tijd voor de coronacrisis en de tijd na de crisis, vervolgt Valentien. "Ik verwacht dat er dingen structureel zullen gaan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de mobiliteitsvisie, daar zal anders naar gekeken moeten worden. Maar ook het thuiswerken komt in een ander licht te staan, en dat biedt ook mogelijkheden. De VBA wil en gaat daarin meedenken, we kunnen als vereniging goed inzicht geven waar onze leden behoefte aan hebben. Wat we wel merken is dat de gemeente ook goed meedenkt met de Almeerse ondernemers en steun en informatie biedt. Dat is goed om te merken, want de ondernemers hebben dit hard nodig, zeker met het oog op de toekomst waarin we de gevolgen van deze crisis pas echt zullen merken."

Artikel geplaatst op: 15 september 2020 - 09:06

Gerelateerd

Delen