Tienjarenplan gemeente: Almere gaat voor echte binnenstad

ALMERE- Het centrum van Almere gaat de komende jaren flink op de schop. Op dit moment heeft het centrum vooral de functie van een winkelcentrum, maar het college wil hier een echte binnenstad van maken, met meer groen, meer woningen, meer cultuur en meer mogelijkheden voor studenten.

Inspiratiebeeld studiecampus Landdrostdreef. (Foto: aangeleverd)

 

Almere wil een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Hierbij wordt ingezet op een mix van ontmoeten, beleven, studeren, winkelen, wonen en werken voor Almeerders en de regio. Om hier de komende jaren veel steviger vorm aan te geven, is door het college de visie 'De eeuwig jonge binnenstad' vastgesteld en voor behandeling aan de gemeenteraad aangeboden.

 

Groei
Wethouder Maaike Veeningen (Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling) ziet deze ontwikkeling als een grote stap in de groei van Almere naar een gezonde en groene stad met meer inwoners, studenten, onderwijs, cultuur en voorzieningen die daarbij horen: "De beweging van Almere Centrum als gebied naar 'binnenstad voor heel Almere' verbindt de vele gewenste ontwikkelingen."

 

Winkelgebied
Daarbij maken ook de veranderingen in de Retail het nodig dat er een compacter winkelgebied komt. "Het is hard nodig om zaken in goede banen te leiden. Wij zien dat winkels het moeilijk hebben en dat landelijke winkelketens ook hier hun deuren sluiten. Voor onze inwoners en bezoekers willen wij graag een leuk en levendig gebied blijven bieden. Dat was vroeger puur een dagje shoppen, maar de wereld verandert en daar spelen wij nu actief op in. Dat doen wij door te gaan voor meer voorzieningen en ruimte te scheppen voor ongeveer 5.000 woningen, voor meer informele werklocaties en voor meer plekken voor ontspanning en vermaak." Ook de vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied horen hierbij.

 

Studiecampus
De pannen bieden ook de mogelijkheid voor een campus met 1.000 studentenwoningen, een groot landelijk museum en andere grootstedelijke voorzieningen. Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. De acht pleinen van Almere krijgen in de plannen straks allemaal een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden daarbij groener. Ook door de rest van het centrum komt op plekken meer groen. Er zal bovendien meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en er komen meer evenementen.

Artikel geplaatst op: 17 januari 2020 - 15:07

Gerelateerd

Delen