VBA geeft startsein Inkoopplein Almere

Almeerse ondernemers kunnen zich vanaf dit moment inschrijven op het nieuwe Inkoopplein van de gemeente. Het platform heeft als doel om lokale ondernemers meer onder de aandacht te brengen bij de gemeente bij aanbestedingen en inkopen.

Kimberley Valentien en Maaike Veeningen proosten op het Inkoopplein. (Foto: Fred Rotgans)

 

De gemeente moet veel meer gaan werken met lokale bedrijven. Dat vindt althans Mario Bakker, initiatiefnemer van het Inkoopplein en secretaris bij de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA). Het doel is om in korte tijd een database op te bouwen met minaal 600-1000 lokale bedrijven.

 

Lancering
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en de VBA (Vereniging bedrijfskring Almere) lanceerde wethouder Maaike Veeningen (economische zaken) het platform. De wethouder benadrukte hoe belangrijk het is dat de gemeente en de lokale ondernemers elkaar kunnen vinden.

 

Bewust
"We zien helaas nog veel te vaak dat de gemeente bij aankopen en aanbestedingen een bedrijf inschakelt dat buiten de stadsgrenzen van Almere onderneemt. Heel vaak gebeurt dat niet eens bewust, want op het gemeentehuis weet niet iedereen welke Almeerse ondernemingen er zijn. Er was nergens een overzicht en dat is precies wat we met dit platform willen bereiken. Een grote database met heel veel Almeerse ondernemers. Gemeentemedewerkers kunnen dan daarin zoeken en zo veel eerder een lokale ondernemer een opdracht gunnen. "

 

Transparantie
Voor ondernemers is dit goed nieuws, aldus initiatiefnemer Bakker. "Ik wil iedere ondernemer oproepen om zich in te schrijven op het Inkoopplein. Dat is heel eenvoudig. Je kan met bepaalde termen aangeven wat je vakgebied is, en precies deze termen worden later als zoektermen gebruikt door de ambtenaren. Hoe meer ondernemers mee doen met dit platform, hoe groter het succes zal zijn. Op de site komen ook de aanbestedingen van de gemeente te staan, plus de informatie wie uiteindelijk deze aanbestedingen heeft gewonnen. "Transparantie is belangrijk, mensen moeten kunnen zien wat de gemeente doet. Maar we gaan niet alleen de aanbestedingen van Almere plaatsen, we maken ook een link naar landelijke aanbestedingen via tendernet en ook een link naar aanbestedingen voor de Floriade."

 

Oproep
Bakker benadrukt dat de gemeente natuurlijk niet verplicht is om met ondernemers binnen de stadsgrenzen een samenwerking aan te gaan, maar heeft wel goede hoop dat het in ieder geval meer gaat gebeuren dan nu het geval is. "Het is geen verplichting, maar er gaat binnen de gemeente wel op gehandhaafd worden. De afdeling Inkoop van het stadhuis gaat het monitoren. Bovendien wordt er ook bij opdrachten die nog niet lokaal zijn uitbesteed, actief een oproep gedaan aan lokale bedrijven. Als er bijvoorbeeld een schilder nodig is, dan wordt er specifiek een oproep gedaan aan Almeerse schildersbedrijven om zich in te schrijven." Het inschrijven vereist dat de bedrijven een (hoofd)vestiging bij de KvK in Almere hebben.

 

Meer informatie en inschrijven kan op de website: https://www.inkooppleinalmere.nl/

 

 

Artikel geplaatst op: 03 januari 2020 - 13:07

Gerelateerd

Delen