Cel voor Almeerse henneptelers

ALMERE – De rechtbank Midden-Nederland heeft vier mannen uit Almere en één uit De Meern gevangenisstraffen tot drie jaar opgelegd. Het vijftal nam deel aan een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige hennepteelt. De mannen waren betrokken bij de teelt van ruim 7.000 hennepplanten in twee bedrijfspanden in Emmeloord en Lelystad.


De grootschalige hennepteelt vond plaats in de periode van juli 2017 tot en met maart 2018. Volgens de rechtbank gingen de mannen op een listige manier te werk. Zo werden de panden voorzien van naamborden, onder andere van een schoonmaakbedrijf. Ook hingen ze de kwekerijen aan de buitenkant vol met camera’s en beveiligde een persoon met een vuurwapen het pand in Emmeloord.

Timmermannen

Een 51-jarige verdachte uit Almere was de spil van de organisatie. Twee Almeerders van 36 en 32 jaar waren de ‘timmermannen’. Zij hebben de kwekerijen opgebouwd. Ze maakten met isolatieplaten verborgen ruimtes binnen de bedrijfspanden. Door deze bijdrage vormden zij een onmisbare schakel bij het telen en bewerken van de hennep. De vierde verdachte zorgde als elektricien voor illegale stroomafname en de vijfde verzorgde de planten.

 

Onaanvaardbaar

De rechtbank vindt deze georganiseerde, illegale hennepteelt onaanvaardbaar. Een criminele organisatie met als doel het bedrijfsmatig telen van grote hoeveelheden hennep heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij en de economie. Er zijn grote financiële belangen mee gemoeid en er worden grote winsten behaald. Dit gaat vaak gepaard met geweld, bedreigingen en ripdeals. Hier waren de verdachten zich ook van bewust, gelet op de strenge beveiliging van de panden en de bewapening van de dienstdoende bewaker. De rechtbank veroordeelt de 51-jarige verdachte, het hoofd van de criminele organisatie, tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De 36- en 32-jarige mannen, die de kwekerijen opbouwden, zijn veroordeeld tot 2 jaar cel. De overige twee verdachten hebben 1,5 en 1 jaar cel opgelegd gekregen. Ook moeten de verdachten samen in totaal 545.000 euro terugbetalen.

Artikel geplaatst op: 02 januari 2020 - 11:23

Gerelateerd

Delen