Jaar cel geëist tegen oud-voorzitter COR

ALMERE – Het Openbaar Ministerie heeft een jaar cel geëist tegen de Almeerder Frank Giltay, die als oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie (COR) verdacht wordt van valsheid in geschrifte. Daar zijn ook een aantal Almeerse personen en bedrijven bij betrokken.


Dat bleek maandag tijdens een zitting van de rechtbank in Zwolle. Volgens de officier van justitie maakte Giltay het wel erg bont door regelmatig bij zijn werkgever etentjes te declareren die lastig als ‘zakelijk’ kunnen worden omschreven. Het gaat bijvoorbeeld om een diner met zijn vrouw en moeder bij een restaurant in de Havenkom. Op 15 juli 2015 declareert Giltay zelfs twee diners op één avond.

 

Luxe feesten
Het was al eerder naar buiten gekomen dat Giltay met de creditcard van de politie luxe feesten en overnachtingen in het dure Amstelhotel betaalde. Maandag kwamen er nog meer voorbeelden voorbij. Het zijn er zoveel dat het teveel opsporingscapaciteit zou vergen  om alles uit te zoeken, zo stelde de officier. Zo deelde de vrouw van Giltay aan adverteerders van het reclameblaadje ‘Almere Bruist’ flessen prosecco uit die wellicht ook met de creditcard van de politie zijn betaald. Zij moet zich hier later nog tegenover de rechter voor verantwoorden.
Bizar was het voorbeeld van de officier waarbij Giltay een fotograaf inhuurt en aanbiedt een lens van 2500 euro voor hem te kopen. De oud COR-voorzitter laat de fotograaf tot twee keer toe de omschrijving op de factuur wijzigen. Het woord ‘lens’ mag er niet op staan. Uiteindelijk luidt de omschrijving ‘foto’s conform afspraak’ en declareert Giltay de factuur bij zijn werkgever.

 

'Geen cent in eigen zak'
De oud-voorzitter ontkent de aantijgingen die het OM doet. Hij zegt ‘geen cent in eigen zak’ gestoken te hebben. Dat er dingen fout gingen in het declaratiegedrag wijt aan de ‘interne bende’ tijdens de reorganisatie bij de politie. In januari doet de rechter uitspraak.

Artikel geplaatst op: 17 december 2019 - 13:58

Gerelateerd

Delen