Wie bedenkt een oplossing voor de Zadelmakerstraat?

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – De ondernemers in de Zadelmakerstraat zakt de moed steeds verder in de schoenen: dit laatste stukje van de Passages, uitkomende op de blinde muur van de MediaMarkt, wordt door het winkelend publiek gemeden. Wie bedenkt een oplossing? Of is het beter om woningen te maken van deze winkels? Of misschien allebei: woningen én winkels?

Archieffoto: Fred Rotgans


Voor het winkelend publiek liggen de Zoetelaars- en Bottelaarspassage (maar dus vooral de Zadelmakerstraat) niet in de vaste winkelroute. Tijdens de Politieke Markt vertelden twee ondernemers donderdagavond hoe zowel verhuurder Urban Interest als de gemeente hun eerdere beloftes niet nakomen om dit winkelgebied meer onder de aandacht te brengen. Onderneemster Inez van der Scheer (LaDonna) liet de raadsleden weten dat beide instanties met de vinger naar elkaar wijzen. "En ondertussen gebeurt er niets." Zij benadrukte dat haar winkel het relatief goed doet in het gebied, maar pleitte ervoor dat de gemeente een keuze moet maken: de Zadelmakerstraat niet langer als A-locatie kwalificeren, waardoor de huren omlaag kunnen, 'of anders misschien maar ombouwen tot woningen.

Die laatste optie is niet eens zo heel ondenkbaar. Wethouder Maaike Veeningen liet weten dat de verhuurder (Urban Interest) plannen aan het bedenken is. "Ik kan me voorstellen dat ze dan ook naar woningbouw in plaats van winkels kijken. We willen als gemeente daar best over meedenken."

Zwaard van Damocles
Willem Boutkan (PVV) vond het nog veel te vroeg voor die optie. "Ik wil de handdoek nog niet werpen voor dit gebied. De gemeente moet een keuze maken: woningen of winkels. Nu hangt dit plan als het Zwaard van Damocles boven de ondernemers: kunnen ze nog wel investeren in hun toekomst?"
Na afloop van de vergadering werd duidelijk dat Urban Interest achter de schermen aan een interessant plan werkt. Daarbij zouden de winkels aan de achterzijde in tweeën worden gedeeld. Het achterste deel kan dan worden benut voor studentenwoningen. De winkels aan de voorzijde worden dan kleiner en dus goedkoper in huur. Dat zou interessant kunnen zijn voor jonge ondernemers die met nieuwe winkelconcepten kunnen experimenteren.
Volgende week praat de gemeenteraad verder over deze kwestie.

Artikel geplaatst op: 11 oktober 2019 - 10:06

Gerelateerd

Delen