Verdrievoudiging aantal zakelijke drones

In Nederland zijn er momenteel 2.109 drones waarmee professioneel wordt gevlogen ingeschreven in het luchtvaartuigregister. Dat is een kleine verdrievoudiging ten opzichte van 2017, toen er rond deze tijd nog slechts 755 drones stonden ingeschreven. Dat blijkt uit een analyse van Dronewatch.nl.

Foto: Adobe Stock


Ook het aantal bedrijven dat zakelijk vliegt met drones is toegenomen. In totaal zijn dat er nu 922. Uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat er in Nederland momenteel 80 volledig ROC-gecertificeerde drone-operators zijn. Een ROC is een vergunning om een drone te mogen besturen. Het aantal ROC-light operators bedraagt 842. In dezelfde periode in 2017 waren dat er nog 204: een ruime verviervoudiging dus. Ruim 90% van de bedrijven die zakelijk vliegen met drones doet dat onder het ROC-light, dat minder mogelijkheden biedt dan het volledige ROC en daarom een kleinere investering vergt.
Volgens Wiebe de Jager van Dronewatch is de sterke groei van het aantal zakelijk drones die minder wegen dan 4 kg te verklaren door de stijging van het aantal ROC-light operators: "Eén van de voorwaarden van de ROC-light vergunning is namelijk dat de toestellen waarmee wordt gevlogen niet zwaarder zijn dan vier kilogram."

Artikel geplaatst op: 19 augustus 2019 - 12:41

Gerelateerd

Delen