Almere Jungle zoekt locatie voor uitbreiding met buitenzwembad

ALMERE - Almere Jungle wil de komende jaren fors uitbreiden. De dierentuin met zorgfunctie is daarvoor op zoek naar een nieuwe locatie die plek biedt voor een tropische kas van minimaal 4 hectare en een buitenterrein van 10 tot 15 hectare waar ook een buitenzwembad moet komen. “Het aantal bezoekers kan daardoor groeien van 100.000 nu naar 400.000 in de toekomst”, aldus directeur Robert Loose.

Impressie.


Almere Jungle, momenteel gevestigd op stadslandgoed De Kemphaan, heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot populaire dagjesbestemming voor mensen uit Flevoland en omstreken. Voor 5,20 euro kunnen bezoekers komen kijken naar de dieren en de botanische tuin. Almere Jungle biedt daarnaast een beschutte werkplek en een zinvolle dag-invulling voor mensen met een beperking.
Loose: "We bieden momenteel dagbesteding aan 135 zorgcliënten. Daarnaast wachten nog eens 35 mensen om te beginnen en dat aantal loopt op. Om aan die vraag én het groeiende aantal bezoekers te kunnen voldoen, zijn we op zoek naar een nieuwe locatie. Op onze huidige plek op stadslandgoed De Kemphaan lopen we tegen de grenzen van onze ambities aan", aldus directeur Robert Loose. Het dierenpark wil op de nieuwe locatie op termijn kunnen doorgroeien naar 400.000 bezoekers en 300 zorgcliënten.

Buitenzwembad in jungle-sferen


In de plannen van het nieuwe Almere Jungle is onder meer plek voor een veel grotere tropische kas van 4 hectare. “Deze kas moet energie gaan leveren aan de stad. Verder kan ook de botanische tuin worden uitgebreid en zal een nieuw oerbos ruimte bieden voor wetenschappelijk onderzoek. Ook moet er een recreatief buitenbad komen in jungle-sferen.”
Eerdere initiatieven voor een buitenbad in Almere zijn telkens gesneuveld, omdat het lastig exploitabel te krijgen is. “Wij weten deze voorziening door de combinatie met onze andere faciliteiten wél levensvatbaar te maken", stelt Loose. Zo heeft Almere Jungle al een technische dienst die kan worden ingezet voor onderhoud en zal de warmte uit de kas worden gebruikt om het zwembad te verwarmen. "Na het opgaan van WitchWorld in Almere Jungle heeft overigens ook Gregor Stam, die al jarenlang strijdt voor een openluchtzwembad in Almere, zich nu aangesloten bij Almere Jungle”, vertelt Loose. “Ook hij ziet talloze mogelijkheden om serieuze sportaccommodaties te combineren met al deze verschillende faciliteiten.”

Financiering


Almere Jungle vraagt van de gemeente Almere en de provincie Flevoland een eenmalige bijdrage van 9,5 miljoen euro uit het fonds verstedelijking. “De rest van de financiering wordt een combinatie van eigen en externe investeringen. We zullen de komende maanden ons best doen om voldoende steun te verwerven.” Almere Jungle kiest er bewust voor geen potentiële locatie te benoemen. ‘’Dan gaat de discussie alleen nog maar over waar we moeten komen te zitten en niet over ons plan’’, aldus Loose.

Artikel geplaatst op: 19 juli 2019 - 10:08

Gerelateerd

Delen