Almeerse ondernemers zouden meer moeten samenwerken

Door Marcel Beijer
Almeerse ondernemers zouden meer moeten samenwerken. Dat was de conclusie van het ‘Ondernemend Café’ dat dinsdagavond werd gehouden. De vraag is of de gemeente die samenwerking moet stimuleren, of dat het initiatief bij henzelf moet worden gelaten.

(Foto: Almere Zaken)

Jan-Melle Liscaljet, directeur Cultuurfonds Almere, vatte het probleem dinsdagavond, in Places To Work, misschien nog wel het kernachtigst samen: in de jonge stad Almere bestaat er nog geen ‘Old Boys Network’ waar ondernemers elkaar ontmoeten en ondersteunen. ‘Aan de ene kant is dat een zegen, want zo’n oud en gedegen netwerk biedt stabiliteit is dat juist wat een jonge gemeenschap nodig heeft’, aldus Liscaljet. ‘Aan de andere kant kan zo’n klassieke netwerkclub beknellend werken en dat gaat ten koste van de creatviteit.’

 

Live via Facebook
Tijdens het Ondernemend Café, dat live via Facebook kon worden gevolgd, kwamen vier sprekers aan het woord. Naast Liscaljet was Kay Lagerwey van Places To Work, Willeke Waller van de Rabobank en lector Anneke Goudswaard van Windesheim Flevoland. Zij constateerden dat het Almeerse bedrijfsleven erg versnipperd is en dat vooral zzp’ers ervoor kiezen om vanuit de eigen zolderkamer te werken. Er zouden daarom meer plekken in de stad moeten zijn waar ondernemers elkaar informeel kunnen ontmoeten. Zo kunnen  op een natuurlijke manier samenwerkingsinitiatieven ontstaan.


Geen gesprek
Kritiek op de bijeenkomst was er ook. Zo kwam door de vorm – vier interviews met de gasten - het ‘gesprek’ niet echt op gang. Vanuit de zaal waren slechts twee aanwezigen die zich lieten horen en ook via Facebook werden maar drie vragen gesteld. Daardoor bleef de inbreng van de doelgroep waarover veel gesproken werd beperkt. Eén ondernemer klaagde op het eind van de bijeenkomst openlijk over de ‘megalomane wethouders die zich vooral richten op de Floriade en kleine ondernemers wegspelen’. 
Wethouder Maaike Veeningen was in haar nopjes met de inbreng. In haar afsluitend betoog vroeg ze zich wel hardop af of het initiatief tot samenwerking wel bij de gemeente moet liggen. “We kunnen ontmoetingsmogelijkheden creëren, maar uiteindelijk moeten de ondernemers het zelf doen.”

 

Artikel geplaatst op: 08 mei 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen