Wijkagenten in actie voor veiligheid bedrijventerreinen

Vaak is wijkagent Ro Teunissen al enige jaren met zijn politieauto te zien op het bedrijventerrein Gooise Kant. Hij rijdt er niet alleen rond, Teunissen is vaak te vinden bij de bedrijven en ondernemers. Sinds januari is zijn collega Raoul Schoemaker ook actief op de bedrijventerreinen Buiten, Poldervlak en de Vaart. Beide dienders zorgen daar voor veiligheid in de breedste zin van het woord.

Ro Teunissen (r) en Raoul Schoemaker: "Ondernemers kunnen zelf veel aan hun veiligheid doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je buren goed kent”. (Foto: Almere Zaken)


“De meeste ondernemers ken ik inmiddels wel”, zegt Teunissen. “Er werken duizenden mensen op de Almeerse bedrijventerreinen. Daar hoort de politie dus aanwezig te zijn. Simpelweg om de mensen een veilig gevoel te geven, maar ook om in actie te komen als er iets niet deugt.” Om de vinger achter dat laatste te krijgen is het voor de wijkagenten belangrijk veel in gesprek te zijn met de ondernemers. “Zij zijn onze ogen en oren”, legt Schoemaker uit. “Als een ondernemer denkt te voelen dat er ergens iets niet deugt, dan moet hij ons meteen bellen. En de drempel daartoe is een stuk lager als je elkaar kent.”

Hennepplantage


“Laatst rolden we een hennepplantage op”, vertelt Teunissen. “Een van de buren zei tegen me dat hij zoiets wel vermoedde omdat hij af en toe die wietgeur rook. Daar sprong ik meteen op in. ‘Waarom heb je me niet meteen gebeld?’, riep ik meteen. ‘Je hebt toch mijn nummer?’ Die ondernemer weet nu wel dat hij meteen aan de telefoon moet hangen als hij onraad vermoedt. Stel dat ik toch voor niets kom, dan is dat helemaal niet erg.”
De wijkagenten doen ook ’s nachts hun rondes. “Als er dan ergens licht brandt, ga ik altijd even kijken. Laatst ontdekte zo ik een keuken voor de horeca waar weinig deugde van de hygiëne en het volgen van de regelgeving. Ik heb meteen de voedsel – en warenwet ingeschakeld. Inmiddels weet ik dat alles tiptop geregeld is. Daar ben ik dan blij mee.”

Kruispunten


De wijkagenten houden zich met meer bezig dan alleen de eventuele criminaliteit. “Verkeersveiligheid op bedrijventerreinen is belangrijk. Zo hebben we hier er voor gezorgd dat de kruispunten voor fietsers veilig zijn geworden. Als een transportbedrijf onveilig parkeert, grijpen we in. En echt niet meteen met een bon. Een goed gesprek levert veel meer op. De ondernemer snapt waarom hij zich aan de regels moet houden én we hebben er weer een goed contact bij.”
Teunissen laat nog een voorbeeld zien van het educatieve aspect van zijn werk. “Laatst hield ik een klein meisje aan dat zonder licht fietste. Echt gevaarlijk. Dat kind ga ik natuurlijk geen boete geven. Ik legde uit waarom fietsverlichting belangrijk is en gaf mijn kaartje mee. “Vertel het maar aan je vader’, zei ik. De volgende dag kreeg ik een appje van haar waarin ze vertelde dat papa het licht gemaakt had en dat ze nu weer veilig kon fietsen. Dat is toch prachtig?”

Streng


De dienders zijn natuurlijk wel streng als het nodig is. “Laatst reed er hier op het bedrijventerrein een auto met hoge snelheid tegen het verkeer in waar het niet mocht. Net toen wij van de andere kant kwamen aanrijden. Ja, die was aan de beurt, zeker toen hij tegen me begon te foeteren.”
Ook als er sprake is van ondermijning op een bedrijventerrein staan Teunissen en Schoemaker hun mannetje. “Hennepplantages komen we vaak tegen. Die worden meteen geruimd en vaak worden de panden meteen voor bepaalde tijd gesloten. Een nagelstudio waar nooit iemand komt, heeft onze warme belangstelling. Als we ergens een bitcoinfarm vinden (ruimte met veel servers waar bitcointransacties op verwerkt worden – red.) zijn we alert. Werken met bitcoins is niet strafbaar, maar de koeling en de servers vragen zoveel stroom dat we in de gaten houden of die niet illegaal wordt afgetapt.”
Ondernemers kunnen zelf veel aan hun veiligheid doen. “Zorg ervoor dat je je buren goed kent”, zegt Schoemaker. “Het komt vaak genoeg voor dat er iets is, en dat we merken dat ondernemers geen idee hebben wie er verder op het terrein zitten. Zorg ervoor dat je elkaar kent, elkaar spreekt. Dan weet je meteen of er vreemde mensen op je terrein actief zijn. Die gedeelten van bedrijventerreinen waar veel sociale controle is kennen dan ook minder criminaliteit.”

Keurmerk


Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is van groot belang voor de veiligheid op de bedrijventerreinen, benadrukken de wijkagenten. “Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan de bedrijfsvoering behoorlijk in de weg zitten”, zegt Schoemaker, om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is het Keurmerk Veilig Ondernemen. Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en brandpreventie zorgen lokale partijen voor een schoon, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het hele bedrijventerrein. Het geeft een duidelijk signaal af aan het personeel en de klanten, maar ook aan mensen met minder goede bedoelingen.”

Effect


Het effect van de werkzaamheden van Teunissen en Schoemaker is dat ondernemers zich veilig voelen op het bedrijventerrein. “Natuurlijk beteugelen we de criminaliteit”, zegt Teunissen. “We zien dat ondernemingen die het daglicht niet kunnen verdragen, de bedrijventerreinen verlaten. Nu we zo vaak aanwezig zijn, wordt het hen te heet onder de voeten.
IK KADER

Bereikbaarheid
Beide wijkagenten zijn voor de ondernemers bereikbaar. “We mogen echt altijd gebeld, geappt of gemaild worden”, zegt Teunissen. “En stel dat we net met een zaak bezig zijn, dan bellen we zo snel mogelijk terug. En is er acute nood… bel altijd 112.

Ro Teunissen, Bedrijventerreinen West Poort: 06-30515703
ro.teunissen@politie.nl
Raoul Schoemaker:, Bedrijventerreinen Buiten, Poldervlak, de Vaart: 06-51741634
raoul.schoemaker@politie.nl
Spoed? Bel 112

Artikel geplaatst op: 18 april 2019 - 09:12

Gerelateerd

Delen