Zorgbakkerij Almere creëert werkplek voor jongeren met een beperking

ALMERE - Almere heeft sinds kort een Zorgbakkerij waar voornamelijk jongeren met een verstandelijke beperking zich kunnen ontwikkelen en kunnen meedraaien in de maatschappij. Stichting Zorgbakkerij Almere is een initiatief van Banketbakkerij Schep. “Hier worden dromen werkelijkheid voor een groep gemotiveerde mensen die anders zeer moeilijk aan een baan komen”, vertelt voorzitter Mettin Bildirici.

In de productieruimte aan de Markerkant worden onder andere appeltaarten gemaakt. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Zorgbakkerij Almere streeft naar een mix van jong en iets ouder met een verstandelijke beperking, die allen een Pgb-indicatie hebben voor begeleiding en dagbesteding. “Zij krijgen bij de Zorgbakkerij de mogelijkheid om werkzaamheden te doen die speciaal gericht zijn op hun persoonlijke ontwikkeling”, aldus Bildirici. “Afgezien van de dagelijkse leiding en zorgbegeleiders zullen alle medewerkers in eerste instantie worden opgeleid tot ‘assistent-bakker. Wij besteden veel aandacht aan de samenstelling van een vaste groep. Belangrijk is de gewenningsperiode. Wij bekijken hun individuele vaardigheden en passen desnoods de werkzaamheden daarop aan.”

Productieruimte en winkel


Stichting Zorgbakkerij Almere wil gefaseerd haar plannen gaan realiseren. “Wij zijn in september met een groep gestart in fase 1 en in januari komen daar twee groepen bij. Iedere groep biedt plaats aan maximaal acht assistent-bakkers, om alles goed overzichtelijk en veilig te houden", vervolgt Bildirici. "De producten die wij in de Zorgbakkerij produceren worden straks ook verkocht in onder andere de winkel van Banketbakkerij Schep. Dit gebeurt stap-voor-stap, want eerst moeten ze leren de beoogde kwaliteit te leveren." Het plan is om in de nabije toekomst en bij succes een winkel te openen met coffeeshop en een ijssalon. "De bedoeling is dat deze geheel zelfstandig gerund wordt door teams van mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn ook plannen om dit concept uit te rollen naar andere buurtwinkelcentra in Almere en daarbuiten, maar we gaan niets overhaasten en doen alles in goed overleg met onze doelgroep en betrokken partijen."

Logistieke planning


Als straks duidelijk wordt waartoe de assistent-bakkers in staat zijn, komt Zorgbakkerij Almere graag in contact met afnemers voor brood-, broodproducten en kwaliteitsbanket. “Als het zover is gaan wij bedrijven en instellingen in Almere benaderen. We hopen binnen een half jaar daarover duidelijkheid te kunnen geven. Belangrijk is de logistieke planning. Warme bakkers beginnen midden in de nacht hun broden af te bakken om het ’s morgens vers in de winkel te kunnen verkopen. Wij kunnen van onze ‘assistent-bakkers’ niet verwachten dat ze ’s nachts gaan werken. Daarom gaan wij ons ook richten op de productie van bijvoorbeeld appeltaarten, gevulde koeken en kwaliteitsbanket.”

Investeren


Door de zelfgebakken producten te verkopen kan een groot deel van de opbrengsten worden geïnvesteerd in nieuwe machines, werkgereedschap en een professionele uitrusting. "Veel apparatuur is al aanwezig, maar ook veel dient vernieuwd of opnieuw aangeschaft te worden,” vertelt penningmeester Huibert Kloet. “Alle opbrengsten worden geïnvesteerd om de jongeren van de Zorgbakkerij zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en proberen alles zoveel mogelijk zelf te financieren. Wij hebben serieuze ambities om te groeien. Momenteel wordt gewerkt aan de plannen voor een grotere productieruimte in Oosterwold. Daartoe is een optie op een kavel genomen. Deze plannen kunnen alleen gerealiseerd worden als fase 1 van Zorgbakkerij Almere slaagt in haar doelstellingen.”
Wie Zorgbakkerij Almere een warm hart toedraagt en wil steunen, bijvoorbeeld als vrijwilliger of sponsor, kan contact opnemen via info@zorgbakkerijalmere.nl. Meer informatie: www.zorgbakkerijalmere.nl.

Artikel geplaatst op: 06 december 2018 - 09:52

Gerelateerd

Delen