Gezelligheid is leuk, maar liever niet met collega’s

De feestmaand december is een maand van gezelligheid. Maar dat geldt vooral privé, Nederlanders zitten minder te wachten op gezelligheid met collega’s. Dat blijkt uit de ‘Working life study’, een onderzoek van recruitment- en wervingsspecialist Page Personnel onder 5.197 Europese werknemers.
Gezelligheid met collega’s. Voor Nederlanders hoeft het niet zo. (Foto: Adobe Shutterstock)

Hoewel Nederlanders een goede relatie met hun leidinggevenden en collega’s op de werkvloer hebben, kiezen ze er liever voor om werk en privé meer gescheiden te houden. Slechts 16,8% van de ondervraagde Nederlandse werknemers spreekt bijvoorbeeld wel eens met zijn manager af buiten werktijd. Ook met collega’s wordt niet vaak buiten werktijd afgesproken (29,6%). In andere Europese landen ligt dat percentage beduidend hoger: 44,2 procent.

Gezelligheid

Hoewel het woord ‘gezelligheid’ een typisch Nederlands woord is, en daardoor moeilijk vertaalbaar, beleven Nederlanders die gezelligheid het liefst exclusief met familie en vrienden buiten de werkkring. Slechts 43,8% van de Nederlanders zegt bijvoorbeeld echte vrienden op het werk te hebben. Dat is maar liefst 27% onder het Europees gemiddelde.
Wellicht heeft onze afwijking van de Europese norm te maken met wat verwacht wordt van het contact met collega’s en leidinggevenden. Zo vindt slechts 51,9% van de Nederlandse werknemers dat een goede relatie met de manager de productiviteit kan verbeteren, versus het Europese gemiddelde van 76,3%. Dat geldt ook voor de relatie met onze collega’s: 64,4% vindt dat een goede relatie met collega’s de productiviteit kan verbeteren, versus een Europees gemiddelde van 85% (Daarnaast voelen werknemers in andere Europese landen een hogere sociale druk om beschikbaar te zijn voor activiteiten buiten werktijd: mensen zijn banger dat de werkgever wel eens minder positief over hen zou kunnen oordelen als ze niet participeren.

Tevreden

Ondanks, of misschien juist wel dankzij deze scherpere scheiding van werk en privé, zijn Nederlanders bovengemiddeld tevreden over hun algehele werk-privébalans: 78,2% versus 64,7% voor Europa. “
Artikel geplaatst op: 13 december 2018 - 11:22

Gerelateerd

Delen