Onderzoek naar verkeersveiligheid kruising Antennestraat-Luidsprekerstraat

Door Petra Onderwater
GOOISEKANT – “Het oversteken van de kruising Antennestraat-Luidsprekerstraat is voor fietsers en voetgangers een soort Russisch roulette”, stelt Almeerder Erwin Brigitha. Vanaf zijn werkplek op industrieterrein Gooisekant ziet hij het naar eigen zeggen veel te vaak mis of bijna mis gaan. Zo ook afgelopen donderdag, toen hulpdiensten ter plaatse moesten komen voor een aanrijding tussen een auto en een scooter.

Donderdag was er weer een aanrijding met letsel op de kruising Antennestraat-Luidsprekerstraat. (Foto: aangeleverd)


Brigitha kijkt vanaf zijn kantoor uit op de bewuste kruising. “Het fietspad dat parallel loopt aan de Luidsprekerstraat, heeft voorrang op het autoverkeer vanaf de Antennestraat. Maar ondanks de waarschuwingsborden en haaientanden hoor ik elke dag wel remgeluiden of zie ik bijna-ongelukken gebeuren”, vertelt hij. “Minimaal één keer per week is wel een echte aanrijding, waarvan de meeste gelukkig goed aflopen.”
Op 28 september zag Brigitha het wel goed mis gaan. “Gillende sirenes van politie en ambulance. Een fiets onder een auto en een meisje enkele meters verderop op de weg. En donderdagochtend was het dus opnieuw raak.”

Maatregelen


Volgens de gemeente Almere zijn er tussen 1 januari 2014 en 31 oktober 2018 negen ongevallen geregistreerd op de Luidsprekerstraat, waarbij in totaal vijf gewonden zijn gevallen, maar daarbij staat niet altijd gespecificeerd om welke kruising het gaat: "Het betreft in elk geval één ongeval op het kruispunt Luidsprekerstraat- Antennestraat in september 2018 en twee ongevallen op het kruispunt Luidsprekerstraat-Televisieweg", aldus gemeentewoordvoerder Judith van Dijk. "Aanrijdingen waarbij de afwikkeling onderling is geregeld en bijna-aanrijdingen waarbij het net goed ging, staan niet geregistreerd."

Van Dijk laat verder weten dat de gemeente de verkeerssituatie op de kruising Antennestraat-Luidsprekerstraat aan het onderzoeken is. “Deze en een aantal vergelijkbare kruisingen hebben onze aandacht en er zijn plannen in de maak voor maatregelen”, aldus Van Dijk. “Inmiddels hebben deskundigen van de gemeente de verkeerssituatie ter plaatse bekeken en is er overleg geweest met de Fietsersbond over de maatregelen die nodig zijn om de verkeersveiligheid op deze kruising te verbeteren. Op dit moment worden de ideeën verder uitgewerkt.”
Goed nieuws, vindt Brigitha. “De gemeente heeft het afgelopen jaar al wel getracht om de situatie te verbeteren, maar helaas blijkt dit niet afdoende. Hopelijk kan er een veiligere situatie worden gecreëerd, voordat het een keer echt te laat is.”

Artikel geplaatst op: 02 november 2018 - 12:40

Gerelateerd

Delen