Witchworld stopt definitief

'Themapark past niet in plaatje gemeente en Floriade'

Door Robert Mienstra

ALMERE – Ton Theunis kijkt zwijgend voor zich uit aan zijn eettafel. Dan komt het hoge woord er uit: “We gaan stoppen met Witchworld.” Het valt hem zichtbaar zwaar dit te moeten melden. Uit zijn verhaal blijkt dat de initiatiefnemer van het themapark (dat in en rondom het kasteel zou komen), het moede hoofd in de schoot legt. “We worden eigenlijk alleen maar tegengewerkt. Door de politiek en door de Floriade.”

Het kasteel en de terreinen waar Eden gepland is. (Foto: Rien Moolhuizen)


Sinds 2009 werkt Theunis met WitchWorld aan de realisatie van het themapark met levensechte Oostvaarderstrollen, woeste ridders die door hun eigen kasteel draven, rondvliegende heksen en wonderlijke wezens uit de mysterieuze geschiedenis van Flevoland. De stijl van het themapark zou middeleeuws worden, naar twee boeken voor oudere kinderen die Theunis heeft geschreven, over de avonturen van jonkvrouwe Elaine van Berlichem in het jaar 753.

Initiatief gemeente


“De gemeente heeft in 2013 contact met mij gezocht. Zij zag wel wat in Witchworld. Ik had het plan al in Zweden gelanceerd, maar daar ging het niet door wegens de economische crisis van de gemeente daar”, vertelt Theunis. “De gemeente Almere was er toen als de kippen bij om het idee van Witchworld naar Almere te halen. Het kasteel was een optie. Na een overleg tussen de Rabobank, de gemeente, eigenaar Gravin en ons kocht ik in 2015 het kasteel onder voorwaarden dat er een financier zou aanhaken. Gravin, die ons intensief hielp en meedacht, en ik konden wederzijds dus van de koop af.”

Chinezen


In 2015 toonden twee grote Chinese investeerders interesse in het project. “Zij vroegen om een ‘warme brief’ van de gemeente Almere, zeg maar een aanbevelingsbrief van een A4-tje. Dat duurde lang voordat die er kwam. En uiteindelijk wilde toenmalig wethouder Tjeerd Herrema die brief niet ondertekenen. Hij wilde weten wie de investeerders waren. Dat ging ik natuurlijk niet zeggen. Dat is sowieso ‘not done’, maar het waren ook nog eens met elkaar concurrerende organisaties. De gemeente zelf praat in voorbereidende fases ook nooit over haar mogelijke investeerders. Daar gaat dan het predicaat ‘geheim’ op. Waarom deed de gemeente toen zo moeilijk? Uiteindelijk haakten de Chinezen af. Daarna meldde zich een gedegen Duitse investeerder. Daar zijn verschillende gesprekken mee geweest, maar ook toen was de gemeente traag. En dat terwijl ze zelf Witchworld naar Almere hadden gehaald.”
Theunis was intussen hard aan de slag. Met ruim veertig vrijwilligers, honderden stagiaires en tientallen mensen die als dagbesteding meededen, werden de poppen voor Witchworld gemaakt, de maquettes ontworpen en het totale plan verscheen in een definitieve versie. Aanvankelijk zat Witchworld in de Rabotoren en in de school Baken Stad en nu in het gebouw de Delta in Buiten.

Donderslag


Als donderslag bij heldere hemel kwam dit jaar attractiepark Eden Holland in Almere binnen beeld op of bij het Floriadeterrein. Deze enorme kas, omgeven door belevingstuinen en een ontdekkingsbos, gaat gebouwd worden naast het kasteelterrein. “Eden kreeg binnen no-time 500.000 euro onderzoeks- en ontwikkelkosten toegezegd van de gemeente en daarna mogelijk 10 miljoen euro uit het fonds verstedelijking van Almere. En dat terwijl de gemeente ons al jaren eerder had binnen gehaald en steevast zei geen geld te hebben. Dus… Witchworld kreeg geen cent. Waarom krijgt Eden zo snel wel een zak met geld en kregen wij niets?”, vraagt Theunis zich af. “Wat is daar aan de hand? Uiteindelijk bleek ook nog dat de gemeente Eden zelf had binnengehaald. Hun verhaal tegen ons dat Eden zich bij Almere had gemeld, klopt niet. In de NRC vertelde Eden zelf het tegendeel.”
Ronduit bizar vindt Theunis het dat Eden gepland is op een kavel naast het kasteel waar Witchworld zelfs geen parkeerplaats mocht aanleggen. “Rijkswaterstaat stelde dat er geen op- en afritten van de A6 konden komen en geen goede toegangsweg vanuit Haven. En nu komt Eden er wel, met 400.000 bezoekers per jaar. Ik heb geen idee wat de argumentatie is dat Eden wel op dat kavel kan parkeren en wij niet. Ik neem aan dat dezelfde argumentatie van Rijkswaterstaat nog steeds geldt. Hoe gaan ze dat doen?”

Stomverbaasd


Theunis is ronduit stomverbaasd dat hij nooit iets van de gemeente over Eden heeft gehoord. Vanuit de Floriade-directie is ook taal noch teken gekomen. Hij vraagt zich af wat er achter zit. “Komt Eden daar plotseling omdat toch zal blijken dat de bezoekersaantallen van de Floriade gaan tegenvallen? Hebben ze onvoldoende attracties? Geen iconische bouwwerken? Spelen er andere belangen? Ik weet het niet.”

Floriade


Uiteindelijk concludeert Theunis dat Witchworld niet in het plaatje van de Floriade past. “Ons plan is klaar, met de inrichtingsplannen liggen we op schema. De gemeente deed, terwijl ze ondertussen stilletjes met Eden bezig was, wel een beroep op ons om partijen bijeen te brengen die het kasteel aan de buitenkant zouden afbouwen. Want wat zou er mooier zijn dan dat Almere van die betonkolos af is in 2022? We waren druk met die operatie toen we uit de pers over Eden moesten lezen. Onze hoop was nog dat een stukje Witchworld gereed zou kunnen zijn in 2022 als prachtige aanvulling op en als blijvende attractie na de Floriade. Nu blijft het kasteel staan naast de Floriade als een stenen puist die ook de gemeente een doorn in het oog is. Ja, ze opperden zelfs bij Gravin om het in te pakken als een kunstwerk à la Christo. Maar uiteindelijk heeft de gemeente deze situatie zelf veroorzaakt.”
Theunis houdt het voor gezien. Hij is al jaren een succesvol thrillerschrijver. “Ik maak het derde Witchworld-boek zeker nog af. En voorlopig vertrek ik naar mijn huisje in Zweden. Witchworld is kapot. En ik eigenlijk ook een beetje.”

Commentaar gemeente


Wethouder Hilde van Garderen meldde donderdagavond tijdens de gemeenteraad dat de definitieve plannen voor Eden in 2019 komen en dat daarna pas een besluit valt over het al dan niet doorgaan van Eden.
Ook voorlichter Nicole Klockenbrink van de gemeente meldt dat in 2019 de plannen verder uitgewerkt worden tot een niveau dat er een go/no-go besluit kan plaatsvinden. “Tot dat moment wordt er geen geld overgemaakt naar Eden en zet de gemeente alleen plankosten in om het go/no-go besluit goed onderbouwd te kunnen nemen.”

Artikel geplaatst op: 23 oktober 2018 - 09:00

Gerelateerd

Delen