Kabinet bepaalt: PI Almere dicht

ALMERE - Het kabinet heeft vrijdag de knoop doorgehakt: de PI Almere moet de deuren sluiten. Het personeel is vrijdagmiddag van de onheilstijding op de hoogte gebracht. Burgemeester Franc Weerwind noemt de beslissing een 'zwaar verlies voor de stad en provincie'.

Foto: aangeleverd

De PI is een gevangenis volop in bedrijf, met 360 gedetineerden en 250 medewerkers. "Een sluiting betekent een zwaar verlies voor Almere en de provincie", aldus de burgemeester.  "Zowel voor de regionale werkgelegenheid als voor het voorzieningenniveau."

 

De burgemeester ziet de sluiting van PI Almere als een aderlating voor de goed georganiseerde nazorg- en re-integratie keten waarbij het beter is dat ex-gedetineerden dicht bij huis kunnen re-integreren. “Het sluiten van de PI Almere past niet in de met het Rijk gemaakte afspraken over de door het Rijk en de regio gewenste verstedelijkingsopgave van Almere met voldoende werkgelegenheid en voorzieningen", legt Weerwind uit. "Dit heb ik ook aan de minister meegegeven. Helaas heeft het kabinet toch anders besloten. Voor de medewerkers die al sinds 2016 in onzekerheid zaten, moet dit hard aankomen. Ik leef met ze mee."

 

Plotseling besluit

Het plotselinge besluit tot sluiting heeft tot gevolg dat de gemeente en haar partners onvoldoende tijd hebben om alternatieven voor de PI te bekijken om zo de lokale ketenaanpak en werkgelegenheid (zoveel mogelijk) intact te kunnen houden, zo stelt Weerwind.  "Het Rijk draagt verantwoordelijkheid voor een zorgvuldig proces en de negatieve gevolgen voor de regio die een plotselinge sluiting veroorzaakt. De gemeente beraadt zich op de stappen die zij hierin gaat zetten. In de Tweede Kamer zal nog worden gedebatteerd over dit besluit. De SP heeft om een debat verzocht. Waarschijnlijk wordt dit nog voor de zomer gehouden. De gemeente en provincie gaan hieraan voorafgaand met de Tweede Kamer in gesprek om het belang van de PI Almere te benadrukken."

Donderdag liet de burgemeester, na een vraag van Ulyssse Ellian (VVD), weten dat de politieke partijen in de stad hun invloed kunnen uitoefenen bij partijgenoten in de Tweede Kamer

 

 

Artikel geplaatst op: 22 juni 2018 - 15:00

Gerelateerd

Delen