Binnenstad moet er 10.000 bewoners bij krijgen
'Almere Centrum moet niet alleen een winkelcentrum zijn'

Om de winkels in de binnenstad van Almere rendabel te krijgen is het nodig dat er 10.000 bewoners in de binnenstad bijkomen. Dat zegt Martin Ort, directeur van de ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA).
OVSA-voorzitter Martin Ort: "Het is belangrijk dat er meer reuring in het centrumgebied komt. Niet alleen overdag, maar vooral ook ’s avonds.” (Foto: Fred Rotgans)

Momenteel wonen er ongeveer 4.000 mensen in de binnenstad van Almere. De OVSA maakt er zich sterk voor om dat aantal te verhogen naar 14.000 bewoners. “De gemeente heeft zich altijd gericht op het bebouwen van kale zandvlaktes”, stelt Ort. “Met de bouw van het stadscentrum is een winkelcentrum neergezet, rekening houdend met de groei van de stad. Maar het stadshart van Almere is veel meer dan een winkelcentrum, het is een binnenstad. Daar moet ook in gewoond worden. En er zijn nu domweg te weinig woningen.”
Volgens Ort heeft de OVSA ‘jarenlang’ bij het stadhuis gelobbyd om in het centrum meer woningen te krijgen. “En dat heeft uiteindelijk tot resultaat geleid”, stelt Ort. “Zo komt er op het parkeerterreintje naast de Voetnoot (tegenover het politiebureau, red.) een woontoren van 60 meter, goed voor ongeveer 150 woningen. En aan de kop van de Esplanade staan ook twee woontorens gepland. Als je er dan nog eens 600 woningen bij krijgt schiet het al aardig op. Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige initiatieven om lege kantoorpanden om te bouwen naar woningen en komen er woningen voor starters boven de winkels in de Zoetelaarpassage."

Bestemmingsplan

Dat het winkelcentrum kan doorgroeien tot een volwaardige binnenstad is vooral te danken aan het bestemmingsplan dat drie jaar geleden flink is aangepast. Ort: “Daarin staat dat elk pand van functie mag veranderen. We hebben daar als OVSA sterk op aangedrongen. Zonder die wijziging was het onmogelijk geweest om die woontoren bij de Voetnoot te bouwen. En zonder die wijziging was het ook onmogelijk geweest om de witte Martinez-wolkenkrabber achter het station om te bouwen tot hotel en leisure-gebouw. Dan had het een kantoorpand geworden.”
De hotelgasten zullen ook bijdragen aan de levendigheid in de binnenstad. “Broodnodig’, aldus Ort. “Het is belangrijk dat er meer reuring in het centrumgebied komt. Niet alleen overdag, maar vooral ook ’s avonds.”
Binnenstad

Eind vorig jaar werd Almere uitgeroepen tot de Beste Binnenstad van Nederland. “Daar zijn we enorm trots op”, zegt Ort. “Maar dan is het belangrijk dat het centrum ook echt als binnenstad wordt gezien. Natuurlijk zien we steeds meer studenten komen, maar het gaat veel verder. Een binnenstad is ook een mooie woonplek voor jonge starters die nog geen zin hebben om naar een doorzonwoning te verhuizen. Maar ook voor ouderen waarvan de kinderen het huis uit zijn. Die verlaten juist hun doorzonwoning. Er zijn er voldoende die graag een appartementje in de binnenstad willen betrekken omdat ze dan dicht bij de voorzieningen zitten, zoals de bioscoop of het theater. Ook zij zorgen voor die reuring. Ze gaan er ‘s avonds een hapje eten of een kroegje pakken. Maar dan moet eerst de doorstroming in de Almeerse woningmarkt op gang komen."
Retail

Om tot een levendige binnenstad te komen pleit de OVSA niet voor extra winkels. “Dat klinkt misschien gek uit de mond van de directeur van een winkeliersvereniging, maar feitelijk heeft het centrum nu te veel retail. De verhouding wonen/retail moet eerst in balans komen. In het bestemmingsplan zijn daar ook afspraken over vastgelegd. Op de begane grond van de woontoren die gebouwd gaat worden bij de Voetnoot komen daarom wel winkels, maar geen grote ketens. Het zal gaan om winkels die op de bewoners gericht zijn, bijvoorbeeld een wasserette, broodjeszaak of koffietent.”
Artikel geplaatst op: 03 mei 2018 - 11:25

Gerelateerd

Delen