Nederlanders zien robot niet als bedreiging

Slechts zo'n 40% van de Nederlanders ziet robotisering als een serieuze bedreiging van hun functie. Zij denken dat robots hen (gedeeltelijk) gaan vervangen. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Tentoo onder bijna 1500 Nederlanders. 61 procent van de ondervraagden stelt ook dat robotisering met name de flexibele schil van bedrijven bedreigt.
De vrees dat robots de banen overnemen is nog niet zo heel groot. (Foto: Shutterstock)

“Je merkt dat een steeds grotere groep inziet dat de komst van slimme robots onvermijdelijk is”, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. ”Toch verwacht ik niet dat de flexibele schil verdwijnt. Want ondanks dat bepaalde terugkerende kerntaken mogelijk door robots op te vangen zijn, blijft snel en flexibel inzetbaar personeel essentieel om onvoorziene pieken op te vangen. Ook om werkzaamheden te verrichten die buiten de normale bedrijfsvoering vallen. Dit geldt zeker bij bedrijfsvoering waarin persoonlijk contact de basis vormt.”

Persoonlijk contact

58% van de ondervraagden geeft aan liever persoonlijk contact te hebben dan een snelle en correcte dienstverlening. Bovendien is het maar de vraag of robots op menselijk niveau kunnen gaan opereren. “Hier zie je de kanttekening bij digitalisering die ook grote online webshops zien”, vertelt Den Ronden. “Zij openen fysieke winkels; niet alleen om meer personen te bereiken, maar ook om het merk een gezicht te geven. Klanten willen iemand in het gezicht kunnen kijken. Dat geeft vertrouwen.”
Het is bijzonder te noemen dat twee derde van de Nederlanders niet actief bezig is om zich voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ICT en robotisering. Hetzelfde aantal respondenten geeft ook aan niet van plan te zijn zich in de toekomst hierop voor te gaan bereiden.
Artikel geplaatst op: 05 mei 2018 - 14:04

Gerelateerd

Delen