Geen eenduidige afspraak over kleur Pieten

Door Hestia Ruben
ALMERE – In de drie stadsdelen waar Sinterklaas dit jaar aankomt, Haven, Stad en Buiten, hebben de organisatoren geen afspraken gemaakt over de kleur van de Pieten. Corrosia, Ondernemers Vereniging Stadshart Almere (OVSA) en de winkeliersvereniging Almere Buiten Centrum hebben onafhankelijk van elkaar een beleid gevoerd inzake de Zwarte Pietendiscussie.

Vorig jaar waren er bij de intocht in Haven zowel zwarte, witte als roetpieten te zien. (Archieffoto: Fred Rotgans)


De gemeentelijke intocht in Almere Haven wordt georganiseerd door Corrosia. Dat is dan ook de officiële intocht van Sinterklaas in Almere. Daar komt Sinterklaas met zijn Pieten zaterdag 18 november om 11.30 uur aan in de Havenkom op een vloot van botters en aken waar burgemeester Franc Weerwind hem verwelkomt. Gemeentewoordvoerder Simone Mahn meldt dat de organisatie voor het bepalen van de kleur van de Pieten bij deze intocht het NPO Sinterklaasjournaal volgt. Dat start maandag 13 november. “Dat doen we al jaren zo. Voor ons is het dus ook nog een raadsel hoe de Pieten er uit komen te zien.”

'Geen issue'


Martin Ort van de OVSA is duidelijk: “De kleur van de Pieten is voor ons geen issue.” Hij organiseert zaterdag 18 november ná de intocht van de Sint in Almere Haven vanaf 14.30 uur een feest in het centrum van Stad. Sinterklaas komt om 15.00 uur via het Weerwater met de antieke blusboot Jan van der Heyde II aan bij de Esplanade, waarna een Sintparade start. De Sintparade wordt gevormd door theater- en dansscholen en pietenclubjes, een pietenband, segway-pieten, een draaiorgel maar vooral veel Pieten.
“Er zijn meer dan honderd Pieten bij van verschillende pietenverenigingen”, licht Ort desgevraagd toe. “We hebben ze geen opdracht meegegeven over de kleur, behalve dan de vraag of ze rekening kunnen houden met gevoelens die spelen. Of er nou Zwarte Pieten komen of Pieten in roze turnpakjes, ik vind het goed. Ik weet ook nog niet hoe ze er uit zien, pas op de ochtend van de parade weet ik dat.”
Volgens Martin Ort is het ‘niet aan hem’ om iets te zeggen over de kleur van de Pieten. “Zolang er geen rechter, college of andere officiële instantie uitspraak heeft gedaan over de kleur, is het niet aan mij om anderen iets op te leggen. Ik snap de discussie ook niet. Wij zorgen ervoor dat we een veilig feest organiseren dat leuk is en netjes verloopt. Al toen deze discussie losbarstte, een paar jaar geleden, hebben we de beveiliging opgeschroefd. Wat de kleur van de Pieten is of de mijter van Sinterklaas is niet interessant en is ook niet onze taak. De hele pietendiscussie is voor ons geen issue en dat laat ik het ook niet worden. Wij willen dat mensen het tijdens de intocht leuk hebben.”

'Nooit commentaar gehad'


Een week later, zaterdag 25 november, komt Sinterklaas per trein naar Almere Buiten. Begeleid door de Zwitserse Garde rijdt hij op zijn paard Amerigo door het centrum van Almere Buiten en Doemere. Martijn Willemse van de winkeliersvereniging Almere Buiten Centrum: “Wij werken al jaren samen met Music Management voor het organiseren van de Sinterklaasintocht. Dit jaar zorgen zij voor 75 Pieten. We hebben de intocht van vorig jaar besproken en ook tegen het licht van de landelijke discussie gehouden, maar wij hebben gezegd: we doen het net als vorig jaar, de Pieten zijn bij ons zwart. Want waarom moeten we het veranderen als het een succes is? We hebben er nooit commentaar op gekregen. We maken er een mooi feest van met Pietenbands, Fietspieten en Ballonpieten.”

Artikel geplaatst op: 14 november 2017 - 08:34

Gerelateerd

Delen