JINC zet scholieren met 'Baas van Morgen' op stoel directeur

“Wij zetten tijdens ‘Baas van Morgen’ op 25 januari 2018 bij twaalf bedrijven in Almere een scholier van het vmbo of uit groep 8 op de stoel van de leider van een bedrijf”, vertelt Jantine van Netten, vestigingsdirecteur van JINC Flevoland. “Leerlingen mogen de hele dag meepraten en – denken over beslissingen die genomen worden in een bedrijf."
Directeur Jeroen van de Wiel van KAF neemt zijn baas van morgen de hele dag mee in zijn werk. (Foto: aangeleverd)

Grote bedrijven als de Rabobank, Almere City FC, Breedveld & Schröder, KAF en Vitree doen mee aan ‘Baas van Morgen’. “Leerlingen worden ondergedompeld in het bedrijfsleven”, vertelt Van Netten. “Het gaat met name om jongeren die denken dat ze helemaal geen kans hebben in het bedrijfsleven, maar die wel degelijk onontdekt talent hebben. De dag geeft hen een flinke boost in hun zelfvertrouwen.”
De deelnemende managers nemen hun taak zeer serieus. “De scholieren worden persoonlijk door de directeur thuis opgehaald. Bedrijven hebben dan al een heel plan voor die dag klaar liggen. Een mooi voorbeeld daarbij is KAF, de Kunstlinie Almere Flevoland”, zegt Van Netten. “Directeur Jeroen van de Wiel neemt zijn baas van morgen de hele dag mee in zijn werk. De jongere doet mee met het personeelsoverleg, het krokettenoverleg, ontvangt artiesten in de artiestenfoyer, komt backstage en dineert ook nog eens met de directeur om de dag door te nemen.”
Bestuurder Sandra van Rijnbach van onderwijsorganisatie Het Baken, gaat zelfs vooraf op bezoek bij de leerlingen de basisschool de Delta. “Zo wordt de hele klas in het project meegenomen”, licht Van Netten toe. “Alle deelnemende leerlingen hebben sowieso vooraf al contact met de managers. De meesten bellen vooraf al met hen om het eerste contact te leggen.”

Verrassend

Het project ‘Baas van Morgen’ levert de bedrijven ook het nodige op. “Het project brengt enthousiasme in de onderneming”, zegt Van Netten. “Iedereen vindt het leuk om trots over zijn bedrijf te vertellen. Dat brengt ook wat te weeg bij het personeel. Bovendien komen de leerlingen vaak met verrassende observaties en ideeën waar een directeur nooit aan zou denken. Breedveld & Schröder vraagt bijvoorbeeld aan zijn baas van morgen hoe er meer meisjes betrokken zouden kunnen worden bij de techniek. En wie weet dat beter dan de jongere zelf.”
Meer informatie: www.jinc.nl
IN KADER
Baas van Morgen

In Nederland groeien meer dan 600.000 kinderen op in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Zij hebben dromen en talenten, maar vaak ontbreekt het hen aan een waardevol netwerk, de juiste vaardigheden en kennis over beroepen om hun talent te ontplooien. Daardoor is een goede start op arbeidsmarkt voor hen niet vanzelfsprekend. Bovendien loopt de kansenongelijkheid in het onderwijs op. Kinderen met dezelfde talenten schoppen het structureel minder ver als hun ouders lager opgeleid zijn, in een slechtere wijk wonen of minder verdienen. Met het bedrijfsleven en onderwijs geeft JINC deze kinderen de kans om te groeien.
Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren 100 kinderen hoe het is om de baas te zijn. Zij doen een waardevol contact op voor het leven en zien van binnenuit hoe een bedrijf werkt. Een ‘superbliksemstage’ waarmee de bazen van Nederland samen laten zien hoe belangrijk het is om te investeren in ál het talent van morgen.
Artikel geplaatst op: 08 december 2017 - 12:16

Gerelateerd

Delen