'Stadstuinenfestival volgend jaar nog groter'

ALMERE – De 50.000 bezoekers die de eerste editie van het Stadstuinenfestival Almere trok, 8 en 9 juli, is gebaseerd op meetsystemen die het centrum standaard heeft hangen.
In de kas van 225 m2 op Forum stonden tien groene standhouders. (Foto: aangeleverd)

Het lijkt een groot aantal, zeker als je het vergelijkt met het aantal bezoekers dat het Almere Haven Festival heeft. In september 2016 kwam er naar dat driedaagse evenement in de Havenkom 67.000 mensen, 12.000 meer dan in 2015.
Organisator Marco Lipsius: “Het getal van 50.000 bezoekers is tot stand gekomen op basis van metingen. Citymall Almere doet deze metingen standaard. Dat weekend zijn er 80.000 reguliere bezoekers gemeten, dat zijn er al 20.000 meer dan normaal. Een gedeelte daarvan heeft het Stadstuinen Festival bezocht. Het winkelcentrum van Almere Haven heeft standaard al veel minder bezoekers. En als je het vergelijkt: de Midland Classic Show vorig jaar trok op één dag rond de 30.000 bezoekers.” Naast de reguliere meting van het aantal bezoekers in het centrum van Stad heeft een marktonderzoeksbureau in opdracht van de organisatie een ander onderzoek gedaan. “Dat onderzoek meet voornamelijk de verblijfsduur, is niet zo specifiek. De uitslag is daarvan nog niet bekend.”
Ook in 2018

Het Stadstuinen Festival krijgt in de eerste of tweede week van juli 2018 een vervolg. Lipsius: “Dan willen we het hele centrum er bij betrekken, dus ook de ondernemers van de Stationsstraat en het Passagegebied. Die wilden nu al meedoen maar wij vonden het belangrijk om geleidelijk te groeien, voor de eerste keer niet te groot. We hadden nu voor dit deel, de winkels in Citymall en de Esplanade, al 45 winkeliers die een tuintje voor de deur hadden ingericht en nog enorm veel activiteiten daaromheen. Daarnaast hebben voor dit evenement de samenwerking breed opgezocht. Zo heeft de standbouwer samengewerkt met studenten van Windesheim en Groenhorst College en heeft Hard Bitten and the Others gezorgd voor optredens van Almeerse artiesten. In totaal was er zo’n tachtig procent dat meedeed aan het festival Almeers. Wat ons met de Streekparade niet gelukt is, is nu wel gelukt. Het was één groot Almeers feestje.”
Het Stadstuinenfestival stond in het teken van de beleving van groen in combinatie met thema’s als voeding, energie en klimaat, tuinieren en lifestyle. Speciaal hiervoor was 850 vierkante meter echt gras en een 1000 meter lange groene loper geplaatst. Bezoekers konden wandelend over de loper bijzondere en duurzame producten proeven en ontdekken.
Artikel geplaatst op: 13 juli 2017 - 09:08

Gerelateerd

Delen