Rubriek Eigen Zaken: Het Beeldverhaal

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze editie zijn dat Jose en Olivier Sabbé , al sinds twintig jaar eigenaar van stripwinkel Het Beeldverhaal aan de Schutterstraat 27 in het centrum van Almere.

 

José en Olivier Sabbé. (Foto: Fred Rotgans).

 Wat doet jullie bedrijf precies? 

José: “We hebben al ruim twintig jaar deze stripwinkel, waar we niet alleen strips verkopen maar ook allerlei zaken die met strips te maken hebben. Zoals tassen. Bekers, spellen, noem het maar op. Klanten komen bij ons vanuit heel Nederland voor precies dat speciale boekje of precies dat ene nieuwe kaartspel.”

 

Waarom zijn jullie ondernemer geworden?

José: “Mijn ouders stonden vroeger op de markt in Amsterdam, een kraam vol met boekjes. Die konden mensen kopen of ruilen. Ik hielp natuurlijk al veel mee en toen mijn ouders met de kraam stopten, wilde ik het graag overnemen. Ik was alleen pas 17, dus dat had best wat voeten in de aarde. Ik had nog geen rijbewijs, dus ik ging op pad met een oude aardappelenkar om de boekjes te kunnen vervoeren. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar ik moest wel, anders kwam ik niet op de markt. Ik had toen al verkering met Olivier, dus hij is er als vanzelf in meegerold. Hij kent me niet anders dan als onderneemster.”

 

Wat is jullie band met Almere?

Olivier: “We wonen al meer dan 38 jaar in Almere. Toen we nog in Amsterdam woonden, hadden we de markt al verruild voor een goedlopende winkel. Maar toen we hier in Almere kwamen wonen, was de stad eigenlijk nog te klein voor een winkel als de onze, Vastgoedbeheer wilde vooral de grote namen in het centrum. We zijn toen een tijd blijven pendelen, maar we wilden heel graag onze winkel ook in Almere hebben. Twintig jaar geleden is dat gelukt. We zijn begonnnen aan de Zoetelaarspassage, en zitten nu alweer twaalf jaar aan de Schutterstraat. Ik ben toen ook direct lid geworden van de OVSA, de ondernemersvereniging voor ondernemers in het Centrum. Inmiddels ben ik daar al heel wat jaren de voorzitter van, want ik geloof heel erg in de kracht van het samen doen. Eén goede winkel maakt nog geen winkelcentrum. Dat lukt pas als je het met elkaar doet.”

 

Wat doen jullie als jullie niet aan het werk zijn?
José: “Ik heb het voorrecht dat ik een man heb die graag kookt, dus we houden van lekker eten. Daar nemen we elke dag de tijd voor, het houdt ons ook fit en gezond. We eten ook graag buiten de deur, Almere heeft zoveel goede restaurants. En nu we kleinkinderen hebben, besteden we daar natuurlijk ook graag tijd aan. Voor de sociale contacten gaan we vaak naar wedstrijden van Almere city, en zijn we lid van de businessclub. Sport verbroedert, en het is fijn om met andere ondernemers ook eens niet over het werk te praten en gewoon een leuke avond te hebben. Maar daarbuiten zijn we eigenlijk altijd aan het werk, het is wat ze zeggen een uit de hand gelopen hobby. Zelfs als we op vakantie zijn, zit ik nog te kijken naar de nieuwste strips, of de laatste trends uit Amerika. Maar dat vind ik helemaal niet erg, ik ga elke dag met plezier naar de winkel. Het is inmiddels ook een soort sociaal honk geworden. Mensen komen hier ook om even bij te praten of voor een bak koffie.”

 

Wat motiveert jullie in het leven?
Olivier: “Voor ons is de stad een hele belangrijke motivator. We wilden destijds al Almere uit het negatieve daglicht halen, het is juist een geweldige stad om te ondernemen. Er kan hier zoveel. Ik voel bij het ondernemersschap niet alleen een economische verantwoordelijkheid, maar juist ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen niet alleen maar kijken wat de stad ons te bieden heeft, maar juist ook wat wij als ondernemers voor de stad kunnen doen. Dat is onze motivatie, zorgen dat Almere een mooi winkelcentrum houdt en daar maken we ons hard voor. Want de binnenstad is zo belangrijk. Kijk eens wat het aan banen oplevert. En dat is ook juist dankzij de ondernemers, werkgevers zorgen namelijk voor werknemers. En we kijken daarbij niet alleen naar ons eigen belang, maar ook naar de toekomst. Alle plannen die we nu maken met het stadshart, daar gaan wij niet meer zoveel van merken, maar de genaratie na ons wel, en dat is minstens zo belangrijk. Ondernemen is vooruitkijken, en zorgen dat ook de mensen na ons nog een goed ondernemersklimaat hebben.”

 

Welke wijze raad wil je graag aan andere starters doorgeven?
Olivier: “Daar hoef ik niet lang over na te denken, het is heel simpel: stick to your plan. Dat is de enige manier om een succesvol ondernemer te worden. Blijf koppig geloven in jezelf en laat je niet leiden door anderen. Luisteren naar advies is goed, wijze raad opvolgen is prima, maar het is jouw plan en daar moet je je aan houden, dat is de basis van je succes. Het is ook niet zinvol om op twee paarden te wedden, want dan doe je dingen half en op die manier heb ik in de afgelopen 40 jaar al veel mensen zien komen en gaan. Je hebt nu eenmaal je core business en zorg dat je dat zo goed mogelijk doet. Op die manier blijf je ook wie je bent, en houd je je eigen authenticiteit, dat is volgens mij de sleutel naar het succes. Maar bovenal is het zaak om de klant boven jezelf te zetten. Het gaat niet om ons in de winkel, het gaat om de klant, die is de vip en die behandelen we ook zo.”

 

Waar zie je jezelf over tien jaar?
José: “Dat is een vraag waar we inderdaad de laatste tijd mee bezig zijn. Olivier en ik zijn beiden in de 60 en op een gegeven moment gaan we natuurlijk afbouwen en zelfs stoppen. Zeker nu we kleinkinderen hebben, willen we daar ook meer tijd voor maken. Maar het is nog niet zo eenvoudig. Om de winkel over te laten nemen, hebben natuurlijk iemand nodig met een goede ondernemersmentaliteit. Wij zijn het ondernemen van huis uit gewend en doen het al zoveel jaar, juist die ondernemersmentaliteit kom je niet zo vaak meer tegen. Het vraagt een bepaalde manier van denken en van leven, en veel jonge mensen willen dat niet meer in deze tijd. En dat terwijl we genoeg goede, jonge mensen in de winkel hebben staan. Maar dat zal allemaal zijn plek wel gaan vinden. Ik denk dat we gewoon rustig aan gaan afbouwen tegen die tijd en dat degene die het overneemt het op zijn of haar manier kan gaan oppakken. En wat wij dan gaan doen? Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee, maar ik weet wel nu al dat ik de winkel en de klanten enorm ga missen. Maar gelukkig is het nu nog niet zover.”

 

 

 

 

 

Artikel geplaatst op: 09 juli 2020 - 16:04

Gerelateerd

Delen