Peter Verdaasdonk: Pioniersstad Almere en Floriade horen bij elkaar

Door Robert Mienstra
Almere DEZE WEEK neemt deze weken een kijkje bij Floriade Almere 2022. Vandaag het zesde artikel in een reeks: Peter Verdaasdonk, directeur Floriade Almere 2022 B.V.
ALMERE - Peter Verdaasdonk volgde in januari 2019 Jannewietske de Vries op als directeur van Floriade B.V. In 2015 en 2016 was hij al adviseur Floriade voor de gemeente Almere. Hij adviseerde onder meer over de conceptontwikkeling en de commerciële exploitatie van de Floriade.

Peter Verdaasdonk: "“Ik ben er vooral om het verhaal van de Floriade in 2022 verder te ontwikkelen."(Foto: aangeleverd)


“Ik ben er vooral om het verhaal van de Floriade in 2022 verder te ontwikkelen”, zegt Verdaasdonk. “Ik geloof daar oprecht in. Het verhaal bestaat uit drie lagen. De eerste laag is de wereldtuinbouwtentoonstelling met de kracht van de Nederlandse land- en tuinbouwsector met onder anderen de pracht van bomen, bloemen en planten. Laag twee bestaat uit de Groene Stad van de Toekomst. Samen met landen, steden en deelnemers inspirerende voorbeelden tonen hoe steden attractief en leefbaar te houden nu en met een doorkijkje naar de nabije toekomst. Dit met de wetenschap dat steeds meer mensen in steden zullen gaan wonen. En de derde laag is een 180 dagen durend ‘festival’ in de stad met evenementen, entertainment en culturele manifestaties. Het geheel samen is de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere.” Verdaasdonk hoopt dat deze combi van kernboodschappen uiteindelijk twee miljoen bezoekers naar Almere zal trekken. “Eén miljoen uit Nederland en één miljoen uit het buitenland.”
De Floriade-directeur is optimistisch, maar verliest de realiteit niet uit het oog. “Vier weken regen, of zo’n hete zomer als vorig jaar zijn zeker ook risicofactoren”, zegt hij.

Identiteit


Verdaasdonk is van oorsprong onder meer historicus. “Vanuit historisch oogpunt ben ik er van overtuigd dat de Expo gaat bijdragen aan de identiteit van Almere en Flevoland. Nieuwe initiatieven, logistiek en watermanagement zitten al in ons DNA. De Floriade als 180 dagen podium is geen doel op zich, meer een middel om Almere en Flevoland pioniers en voortrekkers te laten zijn voor de duurzame, Groene Stad van de Toekomst. Een vooruitblik waarin groen, voedsel, energie en gezondheid een voorbeeld zullen zijn voor andere landen en steden. En waar Almere, Flevoland en ook Nederland uiteraard volop van kan gaan profiteren.”

Expo-organisatie


In Almere is soms onduidelijkheid over de positie van de Floriade Almere 2022 B.V. “De B.V. acteert zelfstandig”, zegt Verdaasdonk. “We hebben eigen statuten, een eigen bestuur, een Raad van Commissarissen en één aandeelhouder. Dat is de gemeente Almere. Het organiseren van de Expo is onze hoofdtaak. De aandeelhouder houdt vanuit haar rol toezicht op onze bedrijfsvoering.”

Diplomatiek


De B.V. is de organisatie die de landen actief werft om in 2022 te exposeren aan het Weerwater in Almere. “Dat is een diplomatiek traject”, legt Verdaasdonk uit. “Annemarie Jorritsma is door het rijk aangesteld als Commissaris-Generaal van de Floriade. Voor onze organisatie is zij van grote waarde met haar internationale netwerk. Door op diplomatiek niveau contact te leggen met landen en ook steden kan het team internationaal de gesprekken verder oppakken. Burgemeester en wethouders van de Gemeente kunnen hier ook hun eigen rol in innemen.”
Verdaasdonk verwacht ook dat na het evenement in 2022 toeristen en mensen uit het bedrijfsleven naar de stadswijk zullen blijven komen. “Het Floriadegebied is ook dan een showcase van de Groene Stad van de Toekomst. Dat zal ook zeker een positieve invloed hebben op de werkgelegenheid in Almere.” Maar tegen die tijd zal de ‘B.V.’ opgeheven zijn, ons werk zit er na 2022 op.”

Artikel geplaatst op: 25 maart 2019 - 10:03

Gerelateerd

Delen