Bruggenbouwer Bert Gijsberts neemt afscheid van Floriade

De afgelopen tweeënhalf jaar heeft Bert Gijsberts een grote bijdrage geleverd aan de Floriade Almere 2022. Eind deze maand neemt hij afscheid. “Mijn hart blijft bij de Floriade, maar ik moet keuzes maken.”

Bert Gijsberts (Foto: aangeleverd)

Zijn gezondheid dwingt hem daartoe, vertelt hij openhartig. Gijsberts werd in 2015 ernstig ziek. “Gelukkig is alles momenteel redelijk onder controle, maar er is helaas wel weer opspelende lichamelijke schade en energietekort. Daarom moet ik mijn activiteiten aanpassen en heb ik rustmomenten nodig,” zegt hij. “Dat heeft me doen besluiten mijn werkzaamheden voor de Floriade af te bouwen. Niet omdat ik het niet leuk meer vind of omdat ik er niet meer achter sta. Integendeel. Maar om het goed te doen, kost het steeds meer inzet. Ik moet dus verstandig zijn en mijn gezondheid nu centraal stellen.”

Enthousiasmeren
In de zomer van 2016, kort na zijn ziekbed, werd Gijsberts gevraagd of hij wilde meehelpen met het opzetten van de Floriade Business Club en of hij wilde fungeren als bruggenbouwer tussen gemeente, bedrijfsleven en Floriade Almere 2022 B.V. Hij hoefde niet lang na te denken. “Ik was net weer begonnen met het oppakken van een aantal werkzaamheden. En de Floriade, daar heb ik iets mee. Ik ben als ondernemer en als bestuurder betrokken geweest bij de Floriades in de Haarlemmermeer in 2002 en tien jaar later in Venlo. Nu de Floriade in Almere komt, was dit voor mij als betrokken Flevolander en Almeerder een uitgelezen kans om het bedrijfsleven te enthousiasmeren voor het evenement.”

Floriade als uithangbord
De afgelopen tweeënhalf jaar was Gijsberts het boegbeeld van de Floriade Business Club. Hij onderhield de contacten met het bedrijfsleven en spande zich in om nieuwe leden te werven. “De Floriade biedt zoveel kansen. Ik denk dat je die als ondernemer met beide handen moet aangrijpen,” aldus Gijsberts. “Er is maar één keer een Floriade in Almere. Als je bedrijf hier is gevestigd, dan moet je daar toch bij zijn! Straks heb je een fantastisch evenement in je achtertuin, waar je al je nationale en internationale relaties voor kunt uitnodigen. Je mag die Floriade als uithangbord gebruiken, doe er dan ook wat mee!”

Belangrijke basis
Inmiddels heeft de Floriade Business Club (FBC) zo’n 160 leden – ‘members’ genaamd - en daar is Gijsberts best trots op. “De FBC krijgt nu ook landelijk impact: steeds meer bedrijven van buiten Flevoland sluiten zich aan. Daar komen soms heel bijzondere nieuwe allianties uit voort. Zo hebben een boomadviesbureau en specialistische aannemer elkaar bij de FBC ontmoet en samen onlangs een probleem in Maastricht opgelost. Dat is toch leuk!” Maar de FBC is meer dan een gewone businessclub, benadrukt hij, want naast netwerken is kennisdeling een belangrijke meerwaarde. Zo is de business club nu volop bezig met het organiseren van themabijeenkomsten. “Ik denk dat er een belangrijke basis is gelegd. Als mijn werk dan overgedragen moet worden, dan is het daar nu het moment voor.”

Poten in de klei
Gijsberts kijkt met veel plezier terug op de afgelopen tweeënhalf jaar. “Wat ik vooral leuk vond, is dat ik zo lekker met de poten in de klei heb kunnen stampen. Ik heb mensen vanuit een goed verhaal enthousiast kunnen maken.” Hij heeft het altijd belangrijk gevonden om het volledige verhaal rondom de Floriade te vertellen. “Ik weet wat de impact is, omdat ik twee eerdere Floriades heb meegemaakt. Ik vertel geen verhaal uit de boekjes, maar ben altijd eerlijk. Dat was voor mij een van de mooiste dingen om te doen. En dat ga ik natuurlijk wel missen.”

Waterschap
Maar hij blijft in Flevoland zeker nog beperkt actief, zo besluit hij. “Ik ben door het bedrijfsleven gevraagd plaats te nemen in de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland. Mijn kennis van waterproblematiek in de stad en op het platteland komt daar samen met mijn achtergrond in landbouw en natuur. Daarnaast ben ik bestuurlijk betrokken bij Eventing Emmeloord, een fantastisch internationaal paardenevenement dat in juli in mijn geboorteplaats Bant plaatsvindt. Dus zolang het kan concentreer ik bezigheden en ik verheug me op de opening van de Floriade in 2022.”

 

 

Artikel geplaatst op: 22 februari 2019 - 09:20

Gerelateerd

Delen