Gemeente opgelucht na handtekening onder Floriade

Door Marcel Beijer
ALMERE – “Het is vandaag een heugelijke dag voor Almere. Een mijlpaal voor de stad”, zei wethouder Loes Ypma donderdagavond nadat zij samen met Heleen Aarts (de CEO van Amvest) en burgemeester Franc Weerwind hun handtekening hadden gezet onder de Ontwikkelingsovereenkomst Floriade.

V.l.n.r. Dennis van der Vugt, Heleen Aarts (directie Amvest), burgemeester Franc Weerwind en wethouder Loes Ypma proosten op de toekomst van de Floriade. (Foto: Fred Rotgans)


Daarmee is de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 definitief. Amvest kan het Floriadeterrein nu gaan inrichten voor de Floriade en de woonwijk realiseren. Een bijzondere operatie, want normaal gesproken wordt gebouwd op een bouwrijp gemaakte kavel, waarna het groen wordt geplant. Op het Floriadeterrein is echter uitgegaan van de bomen die er al staan. Dat is complex en mede daarom werkt Amvest samen met een partner die hier veel ervaring mee heeft: Dura Vermeer. Zij gaan het Floriadeterrein en de latere stadswijk ontwikkelen. De werkzaamheden zullen begin 2019 starten.
Amvest investeert in totaal 300 miljoen euro in het gebied.

Belangrijke stap


Heleen Aarts, CEO van Amvest, kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking. “Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars in de lange termijn. Dit is dus een belangrijke stap.”
Met de ontwikkelingsovereenkomst zal ook de gunning in het kader van de aanbesteding aan Amvest worden verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen Bos en architectenbureau met Erick Van Egeraat.

Hobbels


Wethouder Ypma liet weten dat er ongetwijfeld nog hobbels op de weg zullen komen, maar dat het enthousiasme voor de Almeerse Floriade in de tuinbouwsector enorm groot is. Momenteel is ex-burgemeester Annemarie Jorritsma, die is aangesteld als Rijkscommissaris, druk op pad om landen geïnteresseerd te krijgen om zich met paviljoens te presenteren tijdens de Floriade. Half juli 2019 moeten de landen de intentie daartoe aangegeven hebben. “Daar horen we ook positieve geluiden over”, aldus Ypma.

Artikel geplaatst op: 21 december 2018 - 09:28

Gerelateerd

Delen