Geen bomenkap door rechtszaak

ALMERE - De bomenkap die maandag van start zou gaan langs de A6 en op het Floriadeterrein, is tot onbepaalde tijd uitgesteld vanwege het kort geding dat is aangespannen door jachthaven Haddock. Dat laat de gemeente desgevraagd weten. De bomenkap is volgens de gemeente noodzakelijk om plaats te maken voor de Floriade.

De camping is, tot ergernis van bewoners en betrokkenen, nu goed zichtbaar vanaf de snelweg A6 (Foto: Almere DEZEWEEK)

De Omwonenden hebben kritiek op de kap omdat ze vinden vinden dat daarmee het aanzicht van Almere negatief verandert. In mailtjes die in Almere circuleren laten zij in niet mis te verstane woorden weten boos te zijn op de ‘kaalslag.’ “Het ontwerp bestemmingsplan Floriade is nog niet goedgekeurd, en dus nog niet van kracht. Toch meent u werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Vervolgens gaat u ook voorbij aan de informatie avond die op 18 januari 2017 wordt gehouden, waar de planning en uitwerking van het groenplan en bestemmingsplan aan de betrokkenen wordt uitgelegd”, schrijft Sander Fokkens van Camping Waterhout aan de raadsleden van Almere.
Een andere briefschrijver (naam bij de redactie bekend) gaat verder: “Echte democratie bestaat niet meer in Almere en waarschijnlijk helpen alleen harde acties. Alle bomen in de tuin van de wethouder omzagen. Misschien helpt dat. Een permanente bezetting van het gemeentehuis met boze bewoners. Misschien wordt er dan geluisterd.”
Volgens woordvoerder Judith van Dijk van de gemeente gaat de kap, die maandag zou beginnen, vooralsnog niet door. Dit als gevolg van een kort geding dat is aangespannen door de nabijgelegen jachthaven Haddock. "In overleg met de rechtbank is daartoe besloten", zegt Van Dijk. 

 

100 bomen blijven


‘Er zal gestart worden met het rooien van bomen op het Weerwatereiland/Vogeleiland. De waardevolle bomen, in totaal een honderdtal, blijven behouden’, schrijft de gemeente. 'Er is gestart met de werkzaamheden om gevaarlijke bomen te verwijderen en om op tijd de nieuwe bomen te kunnen planten en te laten uitgroeien voor de Floriade 2022. In het groene en groeiende Almere roept het weghalen van bomen vaak de nodige, begrijpelijke, emoties op. Toch zijn deze werkzaamheden nodig om nieuwe bomen te kunnen planten, en om ervoor te zorgen dat er straks een mooi en groen gebied ligt voor het evenement Floriade en voor de nieuwe stadswijk die op deze plek zal verrijzen. De nodige ontheffingen heeft de gemeente verkregen.’

Artikel geplaatst op: 16 januari 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen