Herrema ziet motie van treurnis ingetrokken worden

ALMERE – Wethouder Tjeerd Herrema heeft donderdag geen motie van treurnis aan zijn broek gekregen. De motie was ingediend door de ChristenUnie vanwege het foutenfestival rond de onteigeni

ng van Camping Waterhout. Keer op keer werden brieven met fouten naar de camping gestuurd. De ChristenUnie trok de motie uiteindelijk in.
Een motie van treurnis is een relatief zwaar middel om een wethouder ter verantwoording te roepen. Eigenlijk wegen alleen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen zwaarder. De meeste partijen wilden de wethouder echter niet met die motie belasten. Wel is er ontzetting over de hoeveelheid gemaakte fouten. Zo werden de verkeerde personen aangeschreven en tot twee keer toe foute kavels aangeduid. De raad gebruikte daar kwalificaties voor als ‘dom’ (VVD), ‘méér dan treurig’ (SP), ‘knullig’ (D66) en 'ernstige fout'(PvdA).
Herrema vond de kritiek terecht, maar gaf ook aan dat hij nu ‘adequate maatregelen’ heeft genomen, zowel organisatorisch als in het verantwoordelijke team. “Dit mag niet meer gebeuren en zal ook niet meer gebeuren. De kritiek op zijn handelswijze vond Herrema niet terecht.
De ChristenUnie besloot uiteindelijk de motie in te trekken.
Als de motie van treurnis in stemming zou zijn gebracht, had de PVV die gesteund zo gaf fractievoorzitter Toon van Dijk aan. Hij was echter blij dat het niet tot stemming kwam. “Want wie weet komt tijdens het kerstreces nog veel meer naar buiten. In vier weken kan veel gebeuren. Dan kunnen we een zwaarder middel inzetten. En die kans acht ik niet uitgesloten.”
Fractievoorzitter Roelie Bosch van de ChristenUnie trok de motie definitief in. Ze zei daarbij dat ‘inderdaad nog niet alles boven tafel is’. Daaruit kan mogelijk geconcludeerd worden dat de raadsleden in beslotenheid op de hoogte zijn gebracht van andere misstanden.

Artikel geplaatst op: 16 december 2016 - 13:39

Gerelateerd

Delen