Impact Floriade op gezondheid en werk

Hoe kunnen vissers van Urk bijvangst vermarkten? Op welke manier kan gezonde voeding en natuur bijdragen aan het herstel van ex-kankerpatiënten in Almere? Wat kunnen nieuwe en bestaande bedrijven in Flevoland doen met onderzoek? Deze vragen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar ze komen aan de orde op de Flevo Campus.

Een impressie van de innovatiewerkplaats (Foto: aangeleverd)


Tijdens de Floriade-informatiebijeenkomst op 29 november vertelden verschillende betrokkenen hoeveel impact de komst van de Floriade heeft. Programmamanager Simone Eijsink van de Flevo Campus vertelde wat er gaat gebeuren en wat dit kan betekenen voor Almeerders en anderen.
“De Flevo Campus is een netwerk van kennisinstellingen, onderzoekers, studenten en bedrijven. Zij gaan onder andere in de Innovatiewerkplaats gezamenlijk aan de slag met vragen over voeding in de breedste zin van het woord. Alles om met elkaar gezonder en duurzamer te leven, maar ook om bestaande en startende bedrijven nog succesvoller te laten worden. De Floriade is een unieke aanleiding om stedelijke vraagstukken – vooral hoe we iedereen in de stad kunnen voorzien van gezond eten – te koppelen aan het Flevolandse bedrijfsleven en onderwijs.”
De Flevo Campus is niet alleen een opsteker voor hippe start-ups, maar dus ook de Urker vissers. “Per 1 januari moeten zij de bijvangst meenemen aan wal. Teruggooien mag niet meer. Die bijvangst wordt nu verwerkt tot veevoer, terwijl er voor mensen juist hele goede eiwitten in zitten. Wij gaan ze helpen om die stoffen te verwerken tot gezonde producten.”
Ook ex-kankerpatiënten uit Almere worden geholpen. “Samen met het Flevoziekenhuis werken we aan een onderzoek waarbij we gezonde voeding en natuur combineren, zodat mensen sneller kunnen herstellen. Dat is waar de Floriade voor staat. Impactvolle oplossingen voor problemen die in de hele wereld spelen. Het kan in Almere en dat laten we de komende jaren op deze manier zien.”
IN KADER
In het voorjaar van 2017 wil de provincie Flevoland beginnen met de bouw van de Innovatiewerkplaats. De innovatiewerkplaats biedt onderwijsinstellingen en bedrijven de mogelijkheid om onderzoek te doen, innovaties te demonstreren en bijeenkomsten te houden.
De Innovatiewerkplaats komt nabij het Archerpad en het Weerwater in Almere (perceel 2N4). Het gebouw wordt 10 meter hoog. Voor de bouw van de Innovatiewerkplaats heeft de provincie bij de gemeente een bouwvergunning en een vrijstelling van het huidige bestemmingsplan gevraagd. Het ontwerpbesluit van het college is binnenkort te vinden op gemeenteblad.almere.nl.

Artikel geplaatst op: 06 december 2016 - 09:35

Gerelateerd

Delen