Informatiebijeenkomst stelt vooral bewoners gerust

Het Floriadeterrein is en blijft groen. Of beter gezegd: wordt specialer groen. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de informatiebijeenkomst die de gemeente samen met de B.V. , provincie Flevoland en Rijkswaterstaat organiseerde op 29 november in KAF.

Wethouder Tjeerd Herrema geeft uitleg aan de aanwezigen. (Foto: aangeleverd)

Tijdens de avond kwamen de ruim 200 bezoekers af op de deelsessies over het groenplan en de werkzaamheden op het terrein. “Ik ben nu gerust gesteld”, aldus een bezoekster. Zij was vooral bang voor een kaalslag en een strak aangeharkte wijk.Ook andere bewoners hadden een schrikbeeld van uitzicht op veel steen en weinig natuur.
Christiaan Pfeiffer, hoofdontwerper van het terrein, maakte duidelijk dat het gebied juist nog groener en leuker wordt om in rond te wandelen. “De waardevolle elementen laten we absoluut staan. Dat zijn cadeautjes, waar we de Floriade verder omheen ontwerpen. Die cadeautjes, dat zijn zowel grote oerbomen als kleine bomen. Daar voegen we een nieuwe groene waarde aan toe, namelijk het arboretum.”
Dat arboretum kunnen we het beste zien als een aantrekkelijke bibliotheek van planten en bomen, van A tot Z. Ria van Dijk, senior stadsontwikkelaar bij de gemeente, zegt daarover: “Je wandelt door een fascinerend gebied, waar je zowel keurig recht als kriskras doorheen kunt en waarbij groen leidend is. Het is dan ook mogelijk dat als een buitenlands paviljoen een palmboom wil planten, daar een kas omheen komt en we de bouw daar verder op aanpassen.”
Er is zo veel mogelijk tegemoet gekomen aan de bezwaren van bewoners in de Filmwijk, vertelt Pfeiffer: “: “De randen om het terrein worden niet open en bloot en kaal. Qua uitzicht houden bewoners dus die rustige groene rand.”
Groen hart
De verdere invulling van het terrein gebeurt met een grote groep betrokken mensen, met een groen hart. Eén van hen is Floriade-ambassadeur Lodewijk Hoekstra. In een filmpje tijdens de deelsessie liet hij zien hoe er per boom en vierkante meter wordt gekeken naar behoud en biodiversiteit. “En met het hout dat er gekapt is, hebben de Urban Greeners (de jonge voorhoede van de Floriade, red.) en ik een heleboel ideeën, zodat we ook echt circulair en groen bezig kunnen samen met Almeerders.”

Artikel geplaatst op: 06 december 2016 - 09:31

Gerelateerd

Delen