'Stop op datacenters frustreert digitale economie'

De Metropoolregio Amsterdam overweegt het groeiend aantal datacenters in de regio een halt toe roepen vanwege het hoge energieverbruik en ruimtegebrek. Maar daarmee loopt de kwaliteit van de Nederlandse digitale infrastructuur gevaar en zullen internationale datacenters naar het buitenland vertrekken.

 

Dit concluderen adviesbureaus Buck Consultants International en CE Delft in een studie in opdracht van diezelfde Metropoolregio Amsterdam. De site vastgoedmarkt.nl publiceert daarover. De regio Amsterdam kent een grote concentratie van internationale datacenters. Onder invloed van mobiel dataverkeer, videostreaming, Internet of Things, 5G en op termijn autonome voertuigen groeit het dataverkeer de komende 10 jaren explosief. Hierdoor zal ook het aantal datacenters drastisch toenemen. Om overbelasting van het stroomnet en de schaarse ruimte te voorkomen, stelden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer vorige zomer een stop in op het bouwen van nieuwe datacenters.

Leidende positie
Maar volgens de onderzoeksbureaus Buck Consultants International/CE Delft bijt de regio hiermee zichzelf in de staart, laat vastgoedmarkt.nl weten. De datacenters zijn onderdeel van de nationale, digitale infrastructuur die nu nog tot de wereldtop behoort. ‘Als zij niet de ruimte krijgen dan verliest Nederland zijn aantrekkingskracht en de MRA-regio zijn internationaal leidende positie in de digitale economie.’ De onderzoekers stellen daarom voor om de groei van datacenters grotendeels te faciliteren in plaats van te frustreren.

Energiehub
Het gebrek aan stroomcapaciteit kan worden opgelost met een nieuwe energiehub, waarbij de onderzoek pleiten om te beginnen met een nieuwe locatie van minimaal 100 ha, waarbij de zone Almere-Zeewolde de meest gunstige uitgangspunten heeft.

Artikel geplaatst op: 03 juni 2020 - 13:50

Gerelateerd

Delen