Regering werkt aan compensatie bedrijfsleven

De regering werkt aan een speciale compensatieregeling voor een aantal sectoren, die extra hard worden getroffen door de coronacrisis, zoals de horeca- en reisbranche.

 

De regering stelt dat het voor bedrijven in deze sector moeilijk wordt om die inkomsten in te halen als de coronacrisis achter de rug is. Het kabinet werkt daarom met een compensatieregeling van ‘passende maatregelen’ voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op geoorloofde staatssteun.

 

Toeristenbelasting

De regering is ook in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de tijdelijke stopzetting van lokale aanslagen aan ondernemers en de intrekking van aanslagen die al zijn opgelegd, zoals de toeristenbelasting. Ook met de cultuursector wordt overlegd over maatregelen voor ondersteuning.

 

Financiering

De regering wil ook een verruiming van de Garantie Ondernemeringsfinanciering-regeling (GO) voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en voor grote ondernemingen. Zelfstandige ondernemers kunnen daarnaast aanvullende inkomensondersteuning aanvragen bij de gemeente. Voor een periode van drie maanden geldt een versnelde procedure, waar ook zzp'ers gebruik van kunnen maken.

 

Uitstel
Ook wordt gewerkt aan een versoepeling van de aanvragen voor uitstel van belastingen, een tegemoetkoming in de loonkosten voor ondernemers die omzetverlies verwachten. Ook het bedrijf Qredits biedt zes maanden uitstel van aflossing. De rente wordt voor die periode verlaagd naar twee procent. De regering ondersteunt deze maatregel met maximaal zes miljoen euro.

Artikel geplaatst op: 20 maart 2020 - 10:50

Gerelateerd

Delen