Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu twaalf jaar. Met landelijk al 343 groepen waar 15.600 ondernemers aan meedoen. In de regio Almere is al een broodfonds actief maar er komt er nog eentje bij, na een speciale informatieavond op 23 april. 

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

“Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.”

Hoe het werkt
Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatie
De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. Er wordt uitleg gegeven op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op deze site 

tijdstip: maandag 23 april 2018 (19.00 uur inloop) start 19.30 uur
locatie: Restaurant Tang Dynastie, Sumatraweg 2, 1335 JM Almere
entree: aanmelden vooraf via de website.

 

Artikel geplaatst op: 09 april 2018 - 13:30

Gerelateerd

Delen