Zzp’er verdient 43 euro per uur

Het uurtarief van zzp’ers in Nederland is in 2017 nagenoeg gelijk gebleven. Gemiddeld verdient een zzp’er dit jaar 43 euro per uur, net zoveel als in 2016.

De tariefdaling die in 2014 werd ingezet, is daarmee tot een einde en voor het komende jaar wordt een lichte stijging van de tarieven van zelfstandigen verwacht. 

Zzp’ers in de analyse- en adviesbranche – de branche met het hoogste gemiddelde uurtarief - gingen er dit jaar al met een tariefstijging van 11% op vooruit.
Uit gegevens van Hoofdkraan.nl, een online marktplaats voor zzp-opdrachten, blijkt dat het gemiddelde uurtarief van zzp’ers in ons land al sinds 2013 in een daling zit.
Het huidige gemiddelde van 43 euro is ruim lager dan de 54 euro die zzp’ers vier jaar geleden gemiddeld in rekening brachten voor een uur werk. Dat is nog steeds flink lager dan het gemiddelde uurtarief van 70 euro dat in 2010 gold.
Hoofdkraan.nl-directeur Niels Goossens zegt dat in de afgelopen jaren de wet DBA een negatief effect heeft gehad op de tarieven. "Blijvende onzekerheid onder freelancers en hun opdrachtgevers over de geldende regelgeving, lijkt blijvende weerslag te hebben op de tarieven. Opdrachtgevers zijn terughoudend en een beperkter opdrachtenaanbod zorgt voor meer concurrentie en tariefdruk."

bron: consultancy.nl

Artikel geplaatst op: 26 september 2017 - 11:20

Gerelateerd

Delen