Knitwear Lab Almere: innovatieve en duurzame knits 

Knitwear Lab is een van de meest vooraanstaande kennis- en onderzoekscentra van Europa op het gebied van innovatieve en duurzame knits. Met drie vlakbreimachines en vijf programmeurs doet het Almeerse Lab onderzoek naar geavanceerde technologische toepassingen voor breiwerk.

Knitwear Lab Almere. (Foto: aangeleverd).

 

Zowel jonge, getalenteerde designers, grote retailers alsook technische bedrijven kunnen hun knitwear samples laten ontwerpen én ontwikkelen in het Lab. Daarnaast breit Knitwear Lab ook merchandise voor bedrijven. En momenteel zelfs mondkapjes die comfortabel aansluiten rondom het gezicht.

 

"We willen vakmanschap terug brengen naar Europa"

 Knitwear Lab is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Thijs Verhaar en Cherish Brouwer. Twee ervaren breispecialisten met een ongekende passie voor knitwear. "Sinds de jaren '90 is de brei-industrie uit Europa verdwenen door de concurrentie met de lageloonlanden," vertelt Verhaar. "Hiermee is ook veel kennis en vakmanschap verloren gegaan. Sinds 2015 zijn we met Knitwear Lab actief bezig vanuit Almere om deze kennis en het vakmanschap terug te brengen naar Europa. Het is onze missie om vernieuwing te brengen binnen de creatieve knitwear-industrie en de knitwear industrie te verduurzamen."

 

"Breisel voor wielrenpak en composteerbare sneakers"

 

"De mogelijkheden voor knitwear zijn eindeloos" vertelt Verhaar. "Wij werken aan veel uiteenlopende onderzoeksprojecten binnen verschillende industrieën. Zo hebben we een ademend en beschermend breisel ontwikkeld voor een ergonomisch wielrenpak voor Decathlon. Voor de composteerbare sneakers van het merk Norm hebben we een complexe driedimensionale vorm gebreid." Daarnaast ziet Verhaar veel potentie in crossovers met de medische industrie. "Hierbij kan je denken aan steunkousen met compressie, postoperatieve bh's en ook mondkapjes kunnen gebreid worden," aldus Verhaar.

 

Naar aanleiding van de corona-epidemie ontwierp Knitwear Lab gebreide mondkapjes die speciaal zijn afgestemd op de verschillende afmetingen van het gezicht. De mondkapjes sluiten perfect aan en zijn vervaardigd van anti-bacterieel garen. Cherish Brouwer ziet veel potentie in dit product. "Wij horen van veel klanten dat onze mondkapjes zo comfortabel aanvoelen en dat er nog prima door geademd kan worden", legt zij uit. "Momenteel ontwikkelen we nieuwe kleuren. Ook werken we aan custom-made mondkapjes in samenwerking met bedrijven."

 

Duurzaamheid staat aan de bakermat van alles wat Knitwear Lab doet. Zo werken de programmeurs veelvuldig aan het ontwikkelen en testen van recyclebare materialen en wordt er veel onderzoek gedaan naar zero-waste productietechnieken. Afgelopen jaar heeft Knitwear Lab een project opgezet in samenwerking met Turkse partners om het afvalprobleem van de Turkse textielindustrie tegen te gaan. Er werd een hoogwaardig garen ontwikkeld dat voor 60% uit post-industrieel afval bestaat. De opgedane kennis werd meteen gedeeld met de toekomstige generatie ontwerpers door middel van een workshop programma aan de Marmara universiteit van Turkije en de Hogescholen in Nederland.

 

"Stoomcursus industrieel breien"

 

Als kenniscentrum maakt educatie een belangrijk onderdeel uit van de activiteiten van Knitwear Lab. Deze zomer lanceert Knitwear Lab een stoomcursus industrieel breien voor knitwear designers. "Veel knitwear designers voelen zich beperkt in het ontwerpproces door hun gebrek aan technische kennis", legt Verhaar uit. "Wanneer je zelf aan de slag gaat met onze softwareprogramma's en breimachines ontdek je pas wat er allemaal mogelijk is." Dit bijzondere kennisprogramma is mede mogelijk gemaakt door hulp van het Cultuur Fonds Almere. Door middel van het delen van technische kennis over het ontwerpen, programmeren en produceren van knitwear, hoopt Verhaar internationale ontwerpers te inspireren om innovatieve en duurzame ontwerpkeuzes te maken en zo te helpen Almere op de kaart te zetten als groeiend centrum van de creatieve maakindustrie.

 

Artikel geplaatst op: 04 september 2020 - 13:11

Gerelateerd

Delen