Column Recruit a Student: Hoe houd jij talent binnen 

Hoe lang duurt het om een nieuwe medewerker in te werken? Twee dagen? Drie maanden? Een half jaar? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het onboarding proces is voor iedere medewerker en functie verschillend. Uit onderzoek blijkt vervolgens dat 20% van de medewerkers al binnen 45 dagen ontslag neemt! Een talent binnen halen kan misschien ingewikkeld zijn, een talent binnen houden is vaak nog veel moeilijker.

Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek)

Wanneer je je uiterste best hebt gedaan om het juiste talent te vinden, wil je er natuurlijk alles aan doen om dit talent voor langere tijd binnen te houden. Een goed onboarding programma zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zo snel mogelijk volledig meewerken en onderdeel worden van het team. Zeker voor studenten is dit belangrijk. Wanneer je aan je eerste baantje begint, is het fijn om goed te weten wat er van je verwacht wordt en bij wie je met vragen terecht kunt.

 

Onze studenten zijn het meest tevreden over hun werkplek wanneer ze onderdeel van het team zijn en het gevoel hebben zelf verantwoordelijk te zijn voor hun eigen taken. Deze onboarding begint al op de eerste werkdag; Het is fijn als een collega je een rondleiding geeft en je voorstelt aan al je nieuwe collega’s (weet je gelijk aan wie je straks vragen kan stellen). Daarnaast is het belangrijk om iemand zo goed mogelijk in te werken; Hoe werken de systemen en processen binnen ons bedrijf en wat vinden we binnen ons bedrijf belangrijk? Hoe meer aandacht je een nieuwe medewerker in het begin geeft, hoe sneller ze zelfstandig en foutloos kunnen werken.


Gelukkig hoef je de meeste studenten niet drie maanden in te werken. De meeste taken die ze voor hun bijbaan uitvoeren, zijn over het algemeen niet erg ingewikkeld, maar een goede onboarding van een aantal dagen tot weken kan er wel voor zorgen dat die student die nu alleen orders verpakt, je social media bijhoudt of de telefoon opneemt, kan doorgroeien tot de professional van de toekomst. Wanneer een student zich onderdeel van het team voelt en kan doorgroeien naar nieuwe functies en taken, is de kans groot dat dit jonge talent voor lange tijd een betrokken werknemer zal zijn.

 

Zie je er toch nog tegenop om een student in te werken, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat dit te lang duurt? We kunnen je hier zeker bij helpen. Van het duidelijke informeren van studenten over werkzaamheden, tot het volledig inwerken van medewerkers bij u op locatie: wij denken graag met u mee om de jonge talenten in Flevoland on board te houden.

 

Remco Breet
Eigenaar Recruit a Student Almere

Artikel geplaatst op: 23 oktober 2020 - 01:16

Gerelateerd

Delen