Visie van de wethouder: De schouders eronder 

Corona is al weer tijdje onder ons. En mijn gevoel zegt me dat we er voorlopig nog niet van af zijn. Hoe de pandemie zich de komende tijd gaat ontwikkelen blijft onzeker. Wanneer dat u dit leest, kan de wereld er alweer heel anders uitzien dan op het moment dat ik dit schrijf. 

Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).

 Er gebeurt zo veel en het nieuws is binnen een dag alweer ingehaald door de tijd. Die onzekerheid maakt ondernemen moeilijk. Meerdere sectoren hebben het zwaar. Denk aan toerisme, horeca, maar ook kunst en cultuursector. Veel artiesten en technici zitten al 6 maanden zonder werk. Ook toeleveranciers voelen de coronacrisis. Deze moeilijke periode is niet ineens over. Maar er is, als we de goede maatregelen nemen en samen optrekken, meer mogelijk dan we denken.

 

Graag neem ik u mee terug naar het weekend van 19, 20 en 21 augustus. Dat weekend werd ons Amfitheater, misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Almere, omgetoverd voor een uniek evenement. Onder meer Ali B, Jungle By Night, Mits & Del Prado, Gitta De Ridder en Woezel & Pip gaven acte de présence op een ‘coronaproof’ festival. Voor mij en veel bezoekers en artiesten was het niet alleen een eerste of her-nieuwde kennismaking met een onbekende en prachtige plek in Almere. Het was ook een eerste festivalervaring in coronatijd.

 

Voor het ontstaan moeten we terug naar begin juli. Samen met een aantal samenwerkingspartners deed ik een oproep aan Almeerse ondernemers om zich aan te melden voor een onder-nemers-pitch. Wij waren op zoek naar ondernemers met slimme ideeën voor de 1,5 meter samenleving. Van de twintig aan-meldingen werden 10 finalisten geselecteerd die creatieve en haalbare initiatieven mochten pitchen aan de jury. Onder-nemers-collectief Allynaarbuiten kwam met het plan om een kleinschalig festival te organiseren en het overwoekerde amfitheater weer begaanbaar te maken. Twee andere initiatief-nemers kwamen met mooie ideeën over horeca in het Almeerse groen en foodtrucks in Almere. Als jury leek het ons mooi als deze drie initiatiefnemers hun ideeën zouden combineren.

 

Daarna is het rap gegaan. Het tot voorkort verborgen en overwoekerde theater werd met behulp van een ongelofelijke inzet van vrijwilligers razendsnel opgeknapt. Vanuit de gemeente hebben we waar mogelijk geholpen, en de plannen gedegen maar vliegensvlug getoetst en een vergunning afgegeven zodat de organisatie de artiesten en foodtrucs kon boeken. En het festival coronaproof kon plaatsvinden.

 

Op vrijdag 21 augustus mocht ik het festival met trots openen. Trots op de ondernemers die het evenement bedacht, voorbereid en uitgevoerd hebben. Trots op het werk dat alle vrijwilligers verzet hebben. En ook trots op al die partijen die samengewerkt hebben om dit mogelijk te maken. Het laat zien dat in moeilijke tijden we door samen de schouders eronder te zetten, toch ook mooie dingen kunnen realiseren.

 

Maaike Veeningen
Wethouder Economische en Ruimtelijke Ontwikkeling

 

Artikel geplaatst op: 04 september 2020 - 06:15

Gerelateerd

Delen