Visie van de wethouder: Het leven komt weer langzaam op gang

Na drie maanden waarin we zoveel mogelijk binnen bleven en ons sociale leven op een laag pitje stond, merk je dat mensen weer proberen hun ‘oude’ leventje op te pakken. De corona maatregelen worden weer versoepeld. En het wordt weer wat drukker op straat en op de weg. We spreken niet alleen meer telefonisch af of online, maar zoeken elkaar ook weer af en toe op.  

Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).

Dat het leven weer langzaam op gang komt zie je ook duidelijk in onze binnenstad. Veel winkels in het stadscentrum kunnen nu weer bezoekers ontvangen. Ook de horeca heeft begin juni weer haar deuren geopend. Het is goed om te zien dat mensen weer naar de binnenstad komen. Om te winkelen, om te recreëren, om elkaar te ontmoeten of om een terrasje te pakken. Het is alleen wel dubbel, want je wilt niet dat het te druk wordt en de gezondheid in het geding komt. Het blijft een moeilijk evenwicht.

 

Ik heb de afgelopen maanden veel ondernemers gesproken. Ik heb gezien én gehoord dat zij het zwaar hebben. Hun inkomsten lopen terug of in zijn geheel weggevallen. Mensen hebben hun baan verloren. Andere ondernemers hebben juist hun werk zien toenemen. Zo hebben bedrijven die in online diensten aanbieden en thuisbezorgen de afgelopen maanden juist meer omzet gedraaid. Ook dat is kenmerkend voor deze pandemie.

 

In corona-tijd zijn er ook mooie nieuwe initiatieven ontstaan en is er ook een nieuw soort gemeenschapsgevoel ontstaan. Mensen helpen elkaar door deze crisis heen en nieuwe vormen van ondernemerschap zijn uit de crisis ontstaan. De ondernemers in onze stad laten zien dat ze veerkrachtig en vindingrijk zijn. Neem bijvoorbeeld de horeca. Chefs, bartenders, personeel en hun leveranciers en producenten zitten gedwongen thuis en verdienen geen geld of zitten met overschotten. Velen van hen hebben creatieve oplossingen bedacht om, zij het in bepaalde vorm, door te kunnen werken. Zij zijn afhaalmaaltijden gaan aanbieden, compleet met instructiefilmpje om het thuis te kunnen serveren. Nu de horeca weer open gaat, houden restaurants vast aan de afhaalmaaltijden. Een mooie ontwikkeling.

 

Wij als gemeente proberen ondernemers goed mogelijk te ondersteunen en helpen. Niet alleen met raad, maar ook met daad.

Zo hebben we met de horeca afgesproken dat de terrassen ruimer kunnen worden opgesteld, zodat ondernemers meer mensen buiten kunnen bedienen. Dat maakt niet alle verloren omzet goed, maar scheelt wel een stuk. Voor ondernemers hebben we daarnaast een pitch uitgeschreven. We zijn op zoek naar creatieve ondernemers met een goed idee voor de 1,5 meter-economie. Om sterker uit deze crisis te komen, ben ik er van overtuigd dat we juist in deze tijd meer dan ooit aangewezen zijn op creativiteit, nieuwe ideeën en innovatie.

 

We zijn er nog lang niet. Corona is helaas nog lang niet weg. Het gaat wel de goede kant op. De gevolgen van deze crisis zullen nog wel een tijd voelbaar zijn. Als ik zie hoe de Almeerse ondernemers er alles aan doen om het beste te maken van de lastige situatie waar we met elkaar in zitten, geeft dat wel veel vertrouwen. Deze crisis kunnen we alleen samen het hoofd bieden.

 

Op onze website vindt u informatie die u verder kan helpen. Over de hulp die we vanuit de gemeente kunnen bieden, maar ook informatie over bijvoorbeeld landelijke regelingen of de Kamer van Koophandel. Mocht u daar de informatie niet kunnen vinden die u zoekt, dan nodig ik u van harte uit om een mail sturen naar ezcorona@almere.nl

 

Maaike Veeningen
Wethouder Economische en Ruimtelijke Ontwikkeling

Artikel geplaatst op: 10 juli 2020 - 06:10

Gerelateerd

Delen