Visie van de wethouder: eeuwig jonge binnenstad 

Wij hebben in onze stad een mooi Centrum en daar willen wij samen met onze partners en ondernemers een bruisende binnenstad uit laten opbloeien. Een plek waar meer aangename plekken om te werken komen. Wij willen er nog meer dan nu een gezellige en sfeervolle mix aan voorzieningen te bieden hebben. En ook nog meer groen toe en ruimte voor ongeveer 5.000 woningen toevoegen, waarvan zo’n 1.000 voor studenten

Maaike Veeningen (Foto: aangeleverd)

 

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar nog niet eens zo lang geleden was de huidige binnenstad van Almere vooral een zandvlakte. Een gebied met wat winkels, enkele wooncomplexen, het stadhuis (1986) en het station met zijn kenmerkende glazen kap en stalen overkapping (1987). Het winkelaanbod in het centrum is inmiddels wel uitgebreid, de bibliotheek heeft een nieuw onderkomen gekregen en hoger onderwijs groeit zichtbaar. Verschillende pleinen zoals het Belfort en de Grote Markt hebben een metamorfose ondergaan. Op de pleinen kan je studeren, werken, naar een restaurant, de schouwburg of de bioscoop. De binnenstad trekt mede dankzij tal van evenementen zo’n 10 miljoen bezoekers per jaar.

 

De jury van de Verkiezing Beste Binnenstad benoemde al het veelzijdige aanbod, de sfeer, de gastvrijheid, de eigen identiteit ‘eeuwig jong’ als sleutels naar het succes. Ook de goede samenwerking in de stad en de wil om de komende jaren te blijven verbeteren vielen op. Almere heeft de ‘Beste Binnenstad 2017-2020’ in de categorie middelgrote steden en dat is een prachtige erkenning. Toch is het zaak om niet stil te zitten want de ontwikkelingen bijvoorbeeld met online winkelen maken het nodig om te blijven werken aan verbeteringen. Dat doen we dan ook voortvarend. Komende jaren wordt station Almere Centrum en omgeving vernieuwd met hier omheen werkgelegenheid, meer woningen, winkels, culturele en maatschappelijke voorzieningen en acht verschillende en bijzondere pleinen. Een binnenstad werkt goed als ze aantrekkelijk en levendig is en er lokale, stedelijke functies samenkomen. We versterken zo de binnenstad zelf én Almere als geheel. Goed bereikbaar en elkaar onderling versterkend. Meer woningen in en om het centrum zorgen voor meer draagvlak voor steeds betere voorzieningen.

 

Deze groei leiden we in goede banen door nog meer samen te werken met binnenstadmanagement. Met elkaar bouwen en geven we vorm aan een geweldige plek waar Almeerders, ondernemers en bezoekers zich thuis voelen en graag zijn.

 

Maaike Veeningen

Wethouder Economische en Ruimtelijke Ontwikkeling

Artikel geplaatst op: 14 februari 2020 - 06:04

Gerelateerd

Delen