Column Countus - Boetes

Tien, negen, acht, zeven, zes………. te laat!


Door rood verkeerslicht rijden levert een flinke boete op. En een “beetje” door rood licht hebben gereden, bestaat niet. Dus moet maar liefst € 240 worden neergeteld. Maar ja, die overtreding kan een levensgevaarlijke verkeerssituatie opleveren, dus de boete moet wel wat voorstellen om ons ervan te weerhouden om lukraak door rood te crossen.
Heb je ergens te hard gereden, dan wordt de hoogte van de boete wel genuanceerd van een beetje te hard, naar veel te hard te hebben gereden.
Wat heeft dit nou met mijn vak te maken?
Wel, we kennen ook fiscale boetes. En laat mijn oog nou vallen op een uitspraak van de rechter over een fiscale boete.
Ik zie het helemaal voor me. Ingrid heeft al tig keer tegen haar man Henk gezegd: joh, je moet onze belastingaangiften nog doen!! Jahaaaa, ik zal het dit weekend doen…, niet dus. Dan ligt de aanmaning van de belastingdienst op de deurmat.
Ingrid: Henk, wanneer ga je nou eens een keer die belastingaangifte doen?! Je hebt nog maar 10 dagen!!
OK, OK, ik zal het doen. En ja hoor, de allerlaatste avond van die 10 dagen-termijn, gaat Henk voortvarend aan de slag. Het invullen van de al vooringevulde belastingaangifte gaat niet onaardig. Maar dan slaat bij Henk de ongerustheid toe. Heb ik nou alle vragen goed ingevuld? Laat ik niks aan voordeel liggen? Heb ik die verdeling van hypotheekrenteaftrek tussen Ingrid en mij nou optimaal of niet? Proberen, proberen… wel verdraaid, het levert telkens een verschil op! Maar dan, Henk is eruit, de aangifte kan worden ingediend. Het wordt ook wel tijd want het uur U nadert. En ja hoor, om 23:59:29 uur tikt Henk de laatste Enter aan om de aangiften te versturen.
Pfoe, nog net op tijd, denk hij.
Mooi niet dus, want de aangifte komt bij de belastingdienst om 00:00:08 uur binnen, dus “de volgende dag”. Jawel, 8 seconden te laat! Wat nou… digitale snelweg? De rechter is onverbiddelijk en bevestigt de boete wegens te late aangifte: € 369! Effe vergelijken met het door rood rijden: goeiedag, die 8 seconden schijnen een levensgevaarlijke situatie te hebben opgeleverd! Of toch niet..., en zou een genuanceerde boete a la te hard rijden beter op zijn plaats zijn?

Henk-Jan Roersma RB

Senior Belastingadviseur
Countus Accountants

Artikel geplaatst op: 04 juli 2019 - 06:49

Gerelateerd

Delen