Countus - ruimte in de beperkte vrije ruimte

Lees ik zopas in mijn vakliteratuur dat 97% van de ondernemers de vrije ruimte in de Werkkostenregeling (WKR) niet volledig benut!


Ja hallo, ondernemers…… wel effe bij de les blijven hé! Krijgen jullie de mogelijkheid om belastingvrij te belonen, maken jullie daar niet optimaal gebruik van! Je hebt een vrije ruimte tot een bedrag van 1,2% van de totale loonsom om werknemers, inclusief DGA, onbelaste vergoedingen en verstrekkingen uit te delen. Daar word je toch wel blij van, dus waarom deze maatbeker niet tot de rand toe afvullen?
Ik begrijp het wel een beetje, hoor. In 2011 is de WKR geïntroduceerd als een regeling die het administratieve leven van de werkgever veel gemakkelijker zou maken. Weg met alle bonnetjes, kostendeclaraties en gedoe over wat nou wel en niet belastingvrij vergoed mocht worden!
Op zich dus een prima idee, die WKR. Maar ja, die nieuwe regeling snappen was al een hele toer, maar om hem nou ook nog goed in de (salaris-)administratie te krijgen…. Dat was geen kattenpis. Er moest voor deze WKR een overgangsperiode van maar liefst 4 jaar worden geboden om de ondernemers op dit nieuwe systeem te krijgen. Dat is toch wel een veeg teken; niks simpele regeling.
En dan nog bleven er maar vragen uit de praktijk komen hoe de regeling voor een specifieke situatie of kostenpost nou uitpakte. Optimale benutting is dan niet eenvoudig. De gebruikelijkheidstoets biedt in elk geval een mooie uitkomst: een vergoeding of bonus tot een bedrag van € 2.400 per werknemer wordt sowieso als “gebruikelijk” aangemerkt, dus onbelast. Dat is toch een royaal bedrag, zeker als ik me bedenk dat het in elk geval voor mij niet heel erg “gebruikelijk” is om met € 2.400 op zak rond te lopen!
En dan nog wat; die 1,2% vrije ruimte zal per 1 januari 2020 nog eens worden opgerekt naar 1,7% tot een loonsomtotaal van € 400.000. Nog meer ruimte in de vrije ruimte, mooi. Natuurlijk, er gelden wel wat voorwaarden hoor, maar toch ……… Beste ondernemers, het lijkt me goed dat u samen met uw adviseur over deze “WKR” nog eens een “BOT”-gesprekje (Benen Op Tafel) voert, want voor een optimale benutting van de “WKR” is er wel “WADW (Werk Aan De Winkel)!”
Henk-Jan Roersma RB
Senior Belastingadviseur
Countus Accountants

Artikel geplaatst op: 21 februari 2019 - 06:19

Gerelateerd

Delen