Countus - de fiscus roept op tot...


Henk-Jan Roersma RB

De fiscus roept op tot …


De woorden “…roept op tot…” hebben op mij altijd een wat meelijwekkend effect. Er gaat namelijk een bepaalde machteloosheid en wanhoop vanuit. “Paus roept op tot vrede... of verdraagzaamheid”; helaas is het maar al te vaak een roep in de woestijn, dus zonder enig resultaat.
Maar toen ik in mijn vakliteratuur de aanhef las “De fiscus roept op tot …”, ging ik toch effe rechtop zitten. Is de fiscus, die toch al zoveel geplaagd is door tegenslagen, de wanhoop nu nabij? Zou me niet verbazen, want de nieuwsberichten over achterstanden hier en softwareproblemen daar zijn de afgelopen jaren niet van de lucht. Ik hoop overigens toch dat die problemen binnenkort opgelost zijn, want we hebben allemaal belang bij een soepel draaiende fiscus, ja ook wij belastingadviseurs!
Maar goed, de fiscus roept op tot het doen van aangifte! Wáát!? Nee, niet tot het doen van aangifte van diefstal, da’s een inkoppertje. Het is een oproep tot het doen van aangifte inkomstenbelasting 2017. Maar liefst 600.000, ja je leest het goed, 600.000 particulieren krijgen een dezer dagen een servicebrief van de belastingdienst in de bus. Daarin worden zij uitgenodigd om aangifte inkomstenbelasting 2017 te doen. En waarom? Omdat uit de systemen van de belastingdienst blijkt dat er mogelijk recht bestaat op teruggave van teveel betaalde belasting. Wat de reden ook is, tijdelijke of wisselende jobs, vakantiebaantjes, er ligt mogelijk een financieel meevallertje in het verschiet! Hoezo inhalige belastingdienst? Dit is toch prachtig?! En dat ook nog eens dankzij die vaak verfoeide softwaresystemen van de belastingdienst. Die rekenen toch maar even voor dat er wel eens teveel belasting betaald zou kunnen zijn. En dat bedrag kan je terugclaimen. Wel even de al vooringevulde aangifte controleren en eventueel aanvullen met ontbrekende inkomstengegevens. En dan indienen. Een kind kan de was doen, zo eenvoudig. Wat dat betreft best bijzonder dat 600.000 particulieren daar zelf kennelijk nog niet bij hadden stilgestaan. Die worden nu door de fiscus prettig wakker geschud. Natuurlijk, er is in het algemeen best links en rechts nog wat aan te merken op het functioneren van de belastingdienst en haar systemen. Maar dit is toch echt een mooie service, dus…roep ik op tot het complimenteren van de fiscus!
Senior Belastingadviseur
Countus Accountants

Artikel geplaatst op: 01 november 2018 - 06:06

Gerelateerd

Delen