Flynth - Bedrijfsoverdracht

Wanneer wilt u overgaan tot verkoop van uw bedrijf?


In mijn praktijk word ik dagelijks geconfronteerd met bedrijfsoverdrachten, grote investeringsmaatschappijen lijken hele bedrijfstakken op te willen kopen. Familiebedrijven worden voortgezet en verkocht, de huidige economische conjunctuur geeft kansen voor overdracht met een hoog rendement. Wanneer wilt u overgaan tot verkoop van uw bedrijf?
Hoe denkt u over bedrijfsopvolging: is uw motivatie continuïteit van het bedrijfsrendement, of iets nalaten binnen de familie? Begin hoe dan ook op tijd met het zorgvuldig nadenken over de toekomst van uw bedrijf. Dit is essentieel voor een goede overdracht. Afstand nemen van een bedrijf is een ingrijpende beslissing. Wat is voor u een succesvol opvolgingsproces?
Bij een overname buiten de familie kan het proces snel gaan maar binnen de familie duurt het vaak een aantal jaren. Wat is het juiste moment om tot actie over te gaan?
Zes stappen plan om de verkoop tot een succes met maken:
1.    Verkoop klaar maken: Uw adviseur neemt de bedrijfsorganisatie en ondernemingsstructuur onder de loep. Ook kijkt hij of zij naar fiscale aspecten en onderzoekt hoe u de hoogste netto-opbrengst realiseert.
2.   Waardebepaling: de waarde van uw bedrijf is niet per se de prijs die wordt betaald. Dit hangt ook af van de koper, de markt en de onderhandelingen!
3.   Informatiememorandum: hierin staan alle bedrijfsgegevens die van belang zijn voor potentiële kopers. Zij kunnen het memorandum inzien als ze een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.
4.   Potentiële kopers vinden: bijvoorbeeld met de Flynth bedrijvenbeurs. Serieus geïnteresseerden kunnen via dit platform een informatiepakket (plus informatiememorandum) van uw bedrijf opvragen.
5.   Onderhandelingen voeren: emoties kunnen het onderhandelingsresultaat nadelig beïnvloeden. Laat de onderhandelingen daarom voeren door uw adviseur. Flynth behartigt uw belangen en heeft volop ervaring met onderhandelen.
6.   De deal sluiten, contracten opstellen: leg alle afspraken goed schriftelijk vast. Voor de juristen van Flynth is dit bekend terrein. Zij stellen voor u een waterdicht contract op.
Onze Flynth adviseurs kunnen u hierbij helpen en adviseren. Samen werken we graag aan een succesvolle overdracht!

Yvette de Bake


vestigingsdirecteur Flynth Almere

Artikel geplaatst op: 01 september 2018 - 06:02

Gerelateerd

Delen