Davids Advocaten - Bestuurders let op!

Het zal je maar gebeuren: je treedt af als bestuurder, zorgt voor een nieuwe bestuurder, die maakt er een potje van, de onderneming failleert en jij bent aansprakelijk. Een opmerkelijk oordeel van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. In deze column breng ik deze zaak onder uw aandacht.


Maar eerst stel ik me graag aan u voor: Mark-Hendrik de Vries, advocaat bij Davids Advocaten. Een kantoor dat zich uitsluitend toelegt op ondernemingsrecht en faillissementsrecht. We begeleiden ondernemingen en hun bestuurders in juridische en financiële moeilijkheden: de advisering rond een (dreigend) faillissement, de voorbereiding van een doorstart en de verdediging van bestuurders met aansprakelijkheidsrisico’s. Daarnaast adviseren we onze cliënten bij het opstarten van hun business, het aangaan van commerciële contracten en bij overnametrajecten. Tot slot verdedigen we onze cliënten in rechte bij commerciële en vennootschapsrechtelijke geschillen. Populair samengevat: “ruzies en fusies”.
Dan weer terug naar de zaak die ik met u wil bespreken.
Het ging om Technia B.V., een installatiebedrijf met € 1,3 miljoen omzet en 13 werknemers (in 2012). De aftredende bestuurder droeg het bestuur over aan een nieuwe bestuurder. Maar al na enkele maanden ging Technia B.V. failliet. De nieuwe bestuurder bleek niet capabel. Hij had geen administratie bijgehouden, had activa onttrokken aan de onderneming en had talloze (niet betaalde) bestellingen gedaan. Crediteuren en de bank verloren hierdoor het vertrouwen en het faillissement volgde snel.
De curator verweet de voormalig bestuurder dat hij het bestuur van zijn bedrijf had overgedragen zonder voldoende diepgravend onderzoek te doen naar de integriteit, financiële achtergrond en kennis van zaken van die nieuwe bestuurder. Het Gerechtshof was het met de curator eens. In zijn ogen had de voormalig bestuurder de onderneming uitgeleverd aan een onvoldoende gescreende opvolgend bestuurder.
Deze uitkomst gaat naar mijn mening te ver. Het vinden van een opvolgende bestuurder is nu eenmaal niet de verantwoordelijkheid van de vertrekkende bestuurder. Helaas zijn de afgelopen jaren diverse malen DGA’s aansprakelijk gehouden in vergelijkbare situaties. Een zorgelijke ontwikkeling. Maar wel een om rekening mee te houden. Opletten dus!
Afsluitend past een woord van dank aan Barry en Ulysse van Swart Advocaten Almere. Zij hebben deze kolommen jarenlang consequent gevuld met mooie bijdragen: dank!


Mark-Hendrik de Vries


Davids Advocaten
WTC Almere
088 - 500 4304
mark.devries@davidslaw.nl
www.davidslaw.nl

Artikel geplaatst op: 01 september 2018 - 06:39

Gerelateerd

Delen