Swart Advocaten Almere
Digitale diensten

Wellicht verwacht u nu een column over recht en ICT: een immer actueel onderwerp. Zeker nu recent de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht is geworden, heeft iedereen ook privacy én digitale privacy scherp op het netvlies staan.
Tegenwoordig zijn ten aanzien van internet en ICT echter ook allerlei andere juridische vragen relevant zoals bijvoorbeeld welke uitlatingen op social media toegestaan zijn, contracteren via internet etcetera. Een beetje ondernemer heeft immers een website, een social media-account, een webshop of digitale contactformulieren en veel zaken worden langs digitale weg geregeld.
Over al die onderwerpen valt veel te schrijven vanuit juridisch perspectief. Een onderwerp dat echter vaak onderbelicht blijft, is de keuze voor de partij die digitale diensten levert. In mijn vorige column schreef ik dat de keuze voor een advocaat cruciaal is: de advocaat moet passen bij de klant en de onderneming. Dat geldt evenzeer zo voor de keuze voor het bedrijf dat de digitale diensten verleent voor een onderneming.
Waarom is dit zo belangrijk?
Regelmatig maak ik namelijk situaties mee waarin de dienstverlening, bijvoorbeeld cloud-diensten of bijvoorbeeld internetverbindingen, haperen of niet functioneren zoals verwacht mag worden. Behalve een enorme bron van ergernis, kan dit echter ook tot juridische problemen leiden. Een onderneming waar de digitale diensten uit de lucht zijn, lijdt vaak schade omdat de onderneming dan bijvoorbeeld voor een deel niet meer kan functioneren. Het is echter niet zo dat die schade gemakkelijk verhaald kan worden op bijvoorbeeld de ICT-dienstverlener. Daar kleven vaak allerlei juridische perikelen aan.
Een andere reden om zorgvuldig te zijn met het kiezen van een partij die digitale diensten levert, is de mogelijkheid tot het bewaren van e-mails en archieven. Inmiddels heb ik herhaaldelijk meegemaakt in procedures dat e-mails “kwijt” zijn. En laat dat nu net die ene e-mail zijn die van cruciaal belang is om bewijs te kunnen leveren. Bijna iedereen mailt en vaak ook over belangrijke onderwerpen. Het is zodoende van groot belang dat e-mails langdurig en op een veilige wijze bewaard kunnen worden.
Maak als ondernemer dus een hele bewuste keuze voor de partij die de digitale diensten aan uw onderneming mag leveren. Cruciaal is, dat het een partij is waar u van op aan kunt. Problemen met de e-mail, de cloud, internetverbinding of verloren e-mails leiden onherroepelijk tot schade en mogelijk zelfs tot juridische conflicten. En dat is nu net wat u waarschijnlijk wilt voork-men.
Mr. Ulysse Ellian
Advocaat
036-7601855
Spoordreef 26a
www.swartlaw.nl
Artikel geplaatst op: 28 juni 2018 - 06:00

Gerelateerd

Delen