Column Maaike Veeningen

Als kersverse wethouder voor economische zaken wil ik me graag aan het Almeers bedrijfsleven voorstellen.

Ik ben enorm blij dat ik me de komende vier jaar bezig mag houden met de verdere ontwikkeling van de Almeerse economie. Een bloeiend bedrijfsleven zorgt voor een vitale stad, een stad die zich vernieuwt, die in beweging blijft. De energie en ondernemersgeest die je bij lokale bedrijven tegenkomt, vind ik voor politieke bestuurders ook erg stimulerend. Ondernemers die aanpakken, hard werken, creatief zijn, uitdagingen aangaan. Goed om die voor ogen te houden als we beleid maken of besluiten nemen.
Uiteraard heb ik zo snel nog geen volledig beeld van alle bedrijvigheid hier, maar ik heb toch al een aantal bedrijven bezocht en daar gaan we als nieuw college de komende tijd zeker mee door. Wat ik tot nu toe gezien heb, stemt mij zeker positief. Ruim 18.000 bedrijven in een stad die net 40 jaar bestaat, dat is werkelijk een prachtprestatie. De grote variatie in bedrijvigheid verraste me enigszins: van flinke productiebedrijven tot high tech startups en van degelijke dienstverleners tot speciaalzaak, van spelers op het internationale toneel tot bedrijven gericht op de Almeerder. Ook de cijfers die het Almeerse bedrijfsleven laat zien, zijn mooi. Kortom, de Almeerse economie staat er lang niet slecht voor en heeft geweldige potentie.
Ik zie dan ook mooie uitdagingen. Het creëren van nieuwe banen in Almere is belangrijk, net als het behouden van de bestaande. De dienstverlening beoordeelde u onlangs al goed, dat willen we graag zo houden en het Ondernemersplein in het stadhuis kan zich wat mij betreft verder ontwikkelen tot een prima ontmoetingsplek voor ondernemers. Verder moet de werkgelegenheid in ieder geval groeien om de groei van de stad bij te benen, maar ook om te zorgen dat meer Almeerders in hun eigen stad werk kunnen vinden. Ik ga me daarom sterk maken voor het aantrekken van nieuwe bedrijven. Dat moet lukken, want Almere heeft pluspunten genoeg: er is ruimte zat, je kunt experimenteren, we hebben alle voorzieningen, inclusief een bruisend stadshart, we zijn prima bereikbaar en hebben een jonge en passend geschoolde beroepsbevolking. Om bedrijven te interesseren voor de stad is al veel gedaan, ik hoop dat verder uit te bouwen.
Ik verhuis binnenkort naar Almere, want ik heb er veel zin in om met alle lokale partners aan de slag te gaan. Almere heeft zoveel potentie. Samen gaan we die benutten.
Maaike Veeningen
wethouder Economische en Ruimtelijke Ontwikkeling

Artikel geplaatst op: 28 juni 2018 - 00:00

Gerelateerd

Delen