Mark Pol - Veelheid

Wat me de afgelopen jaren als wethouder met de economische portefeuille van Almere is opgevallen, is de enorme veelheid aan ondernemers die je in die rol tegenkomt. Van een klein schildersbedrijf tot internationaal georiënteerde concerns, van een ambachtelijke slager tot een high tech-productiebedrijf en van het grote distributiebedrijf tot de startup in de IT.


U zult misschien zeggen dat dat logisch is in een grote stad als Almere, maar dat is het toch niet. Waar andere steden een soms eeuwenlange historie hebben, hebben wij hier in slechts veertig jaar al een mooie, gevarieerde en vitale lokale economie weten op te bouwen. Afgelopen jaar kwamen er weer 500 ondernemingen bij en we tellen nu meer dan 18.000 bedrijven.
U zult die ontwikkeling dus misschien heel logisch vinden, want we zijn goed bereikbaar, liggen dichtbij Schiphol, hebben een goed geschoolde beroepsbevolking en vooral genoeg ruimte. Ik zie het vooral als een krachtig teken van onze ondernemersgeest, van de typisch Almeerse pioniersmentaliteit. We vergeten vaak dat Almere nog maar net veertig jaar bestaat en zien soms eerder wat er nog niet is. Ik stel voor dat we vooral kijken wat er allemaal wel is. In zo’n korte periode zo’n dynamisch bedrijfsleven voor elkaar krijgen is vooral een kwestie van aan de slag gaan, durf tonen en doorzetten.
We hebben enorm veel kleine bedrijven, allemaal mensen die hun eigen lot in hand nemen en iets voor elkaar willen krijgen. Dat moeten we koesteren, want ook het grootste concern is klein begonnen. Ik vond en vind die Almeerse ondernemersgeest juist erg inspirerend. Afgelopen jaren heb ik vele ondernemers ontmoet en mij valt dan altijd weer op hoeveel trots, enthousiasme en inventiviteit ik tegenkom. De betekenis van die ondernemende geest moeten we niet onderschatten, want een krachtig lokaal bedrijfsleven geeft een bepaalde sfeer en dynamiek in onze jonge stad. Het geeft jongeren niet alleen een plek om aan het werk te gaan, het kan ook een voorbeeld zijn, het geeft vernieuwing, het geeft energie. Laten we dus vooral trots zijn op de kracht van onze ondernemers.
Tegelijkertijd moeten die Almeerse ondernemers zich ook verbinden met de stad. Zij hebben baat bij een goed functionerende stad, die open oog heeft voor hun belangen. Almeerders die met plezier en welwillendheid werken, kopen of kijken bij lokale ondernemers daar hebben zij ook gewoonweg voordeel van. Inwoners, ondernemers en gemeente maken samen de stad!
Mark Pol
Wethouder Economische ontwikkeling en Financiën

Artikel geplaatst op: 03 mei 2018 - 06:33

Gerelateerd

Delen