Autozaken - Elon Musk

Is Elon Musk een visionair of een luchtfietser? Laat ik vooropstellen, dat ik heel veel respect heb voor de in 1971 in Zuid-Afrika geboren Canadees-Amerikaanse ingenieur. Hij was verantwoordelijk voor het succes van PayPal, maakte daar zijn fortuin mee en durfde het aan om met Tesla een compleet nieuw automerk in de markt te zetten dat uitsluitend elektrische auto's bouwt. Hij is namelijk echt begaan met het milieu.


Maar hij heeft ook megalomane trekjes. Zo stuurde hij op 6 februari van dit jaar als publiciteitsstunt voor zijn bedrijf SpaceX, dat in de nabije toekomst naar Mars wil, een raket de ruimte in met aan boord een Tesla Roadster waarin continu het nummer Space Oddity van David Bowie wordt afgespeeld.
Aan de andere kant is Musk ook weer maatschappelijk betrokken. Hij richtte in 2006 samen met twee neven Solar City op dat zonnepanelen moet gaan bouwen en wil met zijn bedrijf Hyperloop (een lage luchtdrukbuis waar een soort van trein met een snelheid van 500 km/uur doorheen kan) een nieuwe vorm van openbaar vervoer ontwikkelen.
Een man met vele gezichten en inspiratiebron voor veel nieuwe ondernemers. Musk maakt het onmogelijke mogelijk. Maar Tesla maakt nog steeds geen winst en de productie van de nieuwe Model 3 komt moeizaam op gang. Er zouden 2.500 exemplaren per week gebouwd moeten worden, maar op dit moment blijft het aantal steken op 2.000. Musk is er zichzelf maar mee gaan bemoeien. Ook kwam hij onlangs negatief in het nieuws door een aangekondigde megabonus van 2,6 miljard, die hij in de komende tien jaar bij Tesla zou kunnen verdienen. De koers van het aandeel Tesla daalde. En die val zette door nadat hij als 1 aprilgrap de wereld in slingerde dat Tesla failliet was.
Maar deze tegenslagen lijken Musk niet te raken of uit het veld te slaan. Hij gaat onverdroten door met zijn zoektocht naar nieuwe, toepasbare en schone technologieën. De (zaken)wereld heeft figuren als Musk nodig. Mannen met durf, visie en maatschappelijk betrokken. Met spanning wacht ik af met welke nieuwe ideeën Musk in de toekomst op de proppen komt. Want één ding is zeker: we zullen in de toekomst nog veel van hem horen.

Hans van Sunder


Autojournalist
Hvs Publiciteit
hvsunder@gmail.com

Artikel geplaatst op: 03 mei 2018 - 06:56

Gerelateerd

Delen